Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 113 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Відбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти Бахмута

Переглядів: 1305
12.03.2019 - 14:15

Управління освіти на базі Бахмутської ЗОШ № 9 пройшло засідання круглого столу з теми «Організація виховного процесу на морально-етичних цінностях у сучасному закладі освіти» під гаслом «Головна цінність – це гідне життя!».

Учасниками заходу стали заступники директорів з виховної роботи та педагоги-організатори закладів загальної середньої освіти, методисти закладів позашкільної освіти; також до співпраці було запрошено друзів та партнерів школи №9 настоятеля Свято-Георгіївського храму священника Олексія Польченка, голову комітету мікрорайону Ступки Тетяну Мороз, члена шкільної батьківської ради Світлану Зайвенко, актив учнівського самоврядування на чолі з президентом «Веселкової країни» Олександром Молчановим. Методист міського методичного кабінету Віта Шепотько, націлила учасників на активне обговорення ціннісних орієнтирів Нової української школи, розгляд можливостей створення виховного простору сучасного освітнього закладу, формування громадянської компетентності учнівської молоді, удосконалення роботи по формуванню в дітей та молоді свідомо-відповідального ставлення до життя шляхом виховання на загальнолюдських, морально-етичних, духовно-моральних, громадянських цінностях, відродження та поширення духовної спадщини українського народу.

Гостей щиро вітали її господарі – команда однодумців із числа педагогів, учнів та батьків. Атмосфера цієї урочистої зустрічі спонукала до активної дії та творчої співпраці.

Захід був побудований таким чином, щоб жоден із присутніх не залишався пасивним слухачем, а міг висловити власну думку з приводу питань, що розглядалися, підтримати або заперечити висунуті пропозиції, надати власні.

Віта Шепотько, методист міського методичного кабінету, звернулась до педагогів як до лідерів сучасного українського суспільства, котрі сумісно з батьками та громадськістю мають моральний авторитет заохочувати інших діяти етично, бути вільними людьми. Ці та інші цінності повинні бути виплеканими в наших дітях - майбутніх господарях європейської держави України, здатних відстоювати, зберігати й примножувати кращі національні традиції.

Про виховне значення історії школи, необхідність поглиблення змісту досліджень подій, явищ і процесів попередніх періодів її розвитку, нове бачення багатьох аспектів вивчення історичного минулого говорила директор школи Лариса Калітіна, зазначивши, що у школі організовано роботу зі збору, систематизації історичних матеріалів та відкриття шкільного музею. Заступники директорів шкіл №2 та 7, НВК №11, у яких функціонують музеї, підтвердили, що музейна педагогіка має унікальну особливість впливати на інтелект, емоційну й моральну сферу особистості, активізуючи почуттєве сприйняття, актуалізуючи особистий досвід і стимулюючи ціннісне ставлення людини до навколишньої дійсності.

«Ми не суперники - ми союзники», - з такими словами до присутніх звернувся настоятель Свято-Георгіївського храму священник Олексій, який розповів про роботу воскресних шкіл у храмах міста Бахмут, також про консультування вчителів курсу «Християнська етика». Метою такої роботи є якісне покращення морального клімату серед молоді та в сім’ях. Підняв отець Олексій і болюче для педагогів питання, чи бути священнику у світській школі. Під час обговорення всі дійшли висновку, що найважливішим є результат - виховати духовно-моральні цінності, не торкаючись приналежності людини до релігійних конфесій або до будь - якої релігії.

Голова комітету мікрорайону Ступки Тетяна Мороз розповіла про давній і тісний зв’язок школи й громадськості, що має позитивний вплив на виховний процес підростаючого покоління. «Діти уже сьогодні, а не в майбутньому повноправні члени нашої громади, з якими ми співпрацюємо, до думки яких ми, дорослі, дослухаємось, переоцінюємо свої погляди на життя і робимо все, щоб вони були щасливими», - зауважила Тетяна Мороз. Педагоги шкіл №4 та 10 підтвердили, що саме у взаємодії з іншими людьми, котрі вже мають достатній життєвий досвід, найбільш продуктивно формуються етико-моральні орієнтири молодого покоління.

Запрошені на засідання круглого столу батьки наголосили, що традиційні сімейні цінності є основою того, як діти ростуть, розвиваються, вчаться та живуть. Світлана Зайвенко, мама першокласниці, переконана, щоб діти виросли гідними людьми, вміли справлятись із труднощами, боротись із невдачами, знаходити мотивацію та гармонійно розвивались, саме батьки повинні показувати їм це власним прикладом. Моральні стосунки в сім’ї накладають відбиток на все життя людини, оскільки їх вплив пов’язаний, по-перше, із сильними переживаннями, по-друге, вони постійніші, по-третє, у них закладаються підвалини морального ставлення людини до суспільства, до праці, до інших людей. Школа ж – партнер родини у вихованні дитини.

Проаналізувавши всі аспекти морально-етичного виховання, об’єднавшись у групи, педагоги створили моральні портрети 6-ти, 10-ти, та 15-річної дитини, і яким же приємним було їхнє здивування, коли до роботи долучилися діти, котрі самостійно описали свій внутрішній моральний світ у цьому віці. «Я вже знаю, що таке добро, і що таке зло», - підсумував 6-річка. «У свої 10 років я хочу змінити світ, щоб він став кращим… А ще в мене багато запитань, але я маю свою думку і відстоюю її», - зазначила дівчинка. А випускник був певен: «Попереду мене чекає довге і цікаве життя. І я будую його сам. Я прагну бути щасливим».

Сучасні умови життя українського суспільства потребують вдосконалення виховної роботи серед молоді. Вимоги до її форм і методів зростають, актуалізуються нові проблеми, які раніше були менш значущими.

Ознайомившись з рекомендаціями, учасники круглого столу дійшли висновку, що спільними зусиллями ми зможемо створити культурне середовище для сучасного і майбутнього суспільства України, вільного від будь-яких ідей, які можуть завдати шкоду передусім підростаючому поколінню, а також створити нову генерацію духовної та інтелектуальної еліти нації.

Відбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти БахмутаВідбувся міський круглий стіл із актуальних питань виховного процесу в закладах освіти Бахмута