Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 116 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Міжнародний день відмови від паління

Переглядів: 2746
13.11.2018 - 16:04

15 листопада 2018 року - Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) — відзначається щорічно в третій четвер листопада в більшості країн світу. Він був встановлений Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) в 1977 році.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я 90% смертей від раку легенів, 75% - від хронічного бронхіту і 25% - від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням.

Мета Міжнародного дня відмови від паління — сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров'я.

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні у світі налічується понад 1 млрд. курців, серед них майже 200 млн. жінок. Причому тенденція до збільшення кількості курців спостерігається саме серед дівчат. Україна - серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. За даними експертів ВООЗ, ця шкідлива звичка викликає в Україні 100-110 тисяч смертей щорічно. Людина, яка палить, втрачає, в середньому, щонайменше 13 років свого життя. Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців. В нашій країні палить близько 9 мільйонів мешканців. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років є постійними курцями. Курить кожна третя-четверта жінка репродуктивного віку (20-39 років). Особлива небезпека у тому, що все більше до тютюнопаління долучаються діти. За неофіційними даними сьогодні курять близько 17% школярів. 

За даними ВООЗ вживання тютюну – друга причина смертей у світі. Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. Кожних 8 секунд на земній кулі помирає людина з цієї причини. Якщо відношення до тютюнопаління не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини буде помирати понад 10 млн. чоловік.

Крім нікотину, під час паління на організм негативно впливають й інші речовини:

- чадний газ, який утворює з гемоглобіном стійку сполуку карбоксигемоглобін, після чого зменшується здатність крові переносити кисень;

- недоокислені ароматичні сполуки та вуглеводні сполуки, зокрема бензапірен, який є сильним канцерогеном;

- канцерогенні смоли;

Органи дихання першими приймають на себе тютюнову атаку. Проходячи через дихальні шляхи, тютюновий дим викликає подразнення, а згодом запалення слизових оболонок зіва, носоглотки, трахеї бронхів, а також легеневих альвеол. Постійне подразнення слизової оболонки бронхів може спровокувати розвиток бронхіальної астми, а  хронічне запалення верхніх дихальних шляхів -  хронічний бронхіт. Встановлений також зв'язок між курінням і частотою захворювань на рак губи, язика, гортані, трахеї.

Тютюновий  дим також впливає на серцево-судину систему, є одним з основних причин розвитку  облітеруючого ендартеріїта, вражає органи зору, органи травлення, нервову систему.

Тому для кожного з нас важливо задуматися, що важливіше -  здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось, десь глибоко, дозрівало бажання розпрощатись з тютюном, то чому б не зробити це саме в  Міжнародний день відмови від паління?