Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 72 гостя.

Донецька обласна рада

До уваги всіх Бахмутчан! Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує!

Переглядів: 3202
15.08.2018 - 14:01

Шкодочинність амброзії, яка завезена в нашу країну на початку 19 століття з Північної Америки, полягає в тому, що вона першою поширюється на розораних і нічим не зайнятих землях, де природний травостій або верхній шар грунту порушені: навколо споруджуваних об'єктів, уздовж бордюрів доріг, тротуарів і, практично не маючи природних ворогів в нашому регіоні, швидко поширюється на нові землі, в тому числі орні, виносить з них вологу, поживні речовини, знижує родючість, призводить до втрат врожаю і погіршує його якість, витісняє з флори регіону аборигенні, в тому числі корисні рослини, а в період цвітіння викликає масові алергічні захворювання людей.

Сходи амброзії, як теплолюбивого північноамериканського виду, з'являються в першій декаді квітня і являють собою пару сім'ядольних листочків оберненояйцеподібної форми.

На початку росту у амброзії швидше розвивається коренева система, здатна проникати в грунт на глибину до 4-х метрів. А надземна частина, в фазі 2-4-х пар справжніх листків, може перебувати на протязі місяця.

Щоб запобігти шкідливий вплив амброзії на здоров'я людини, сільськогосподарські та інші культури, природу, зупинити подальше поширення і поповнення запасу насіння карантинного бур'яну в грунті, враховуючи розтягнутість періоду появи сходів амброзії, накладку фаз розвитку карантинного бур'яну і можливість появи нових хвиль сходів протягом періоду вегетації, особливо після рясних дощів, комунальні служби, підприємства, організації, землекористувачі та землевласники, з метою виявлення місць зростання амброзії, уточнення площ засмічення, повинні проводити обстеження земель, які використовують, з квітня по жовтень, кожні 10 - 15 днів, і до початку цвітіння і утворення насіння знищувати карантинний бур'ян.

Основні методи, які практично застосовуються для боротьби з амброзією полинолистою:

  • механічний метод - проривка амброзії з корінням - на ранніх стадіях розвитку, при слабкому ступені засмічення - і багаторазове низьке скошування - в період бутонізації амброзії, на великих засмічених площах при масовому зростанні амброзії;
  • хімічний метод - використання гербіцидів, згідно "Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні у 2017р";
  • агротехнічний метод - дотримання сівозмін, агротехніки обробітку ґрунту і вирощування культур, використання чистих і зайнятих парів. Цей метод особливо ефективний на землях сільськогосподарського призначення.

Існують також інші методи боротьби, наприклад: фітоценотичний метод - висів на засмічених ділянках злакових і бобових трав, тобто створення газонів або біологічний метод - природне витіснення амброзії місцевими видами бур'янів. Метод полягає в залишенні без скошування до дозрівання насіння аборигенних рослин при знищенні амброзії до початку цвітіння і утворення насіння.

Зазначимо, що згідно статей 12, 28, 47 Закону України «Про карантин рослин» боротьба з карантинними бур'янами повинна проводитися силами землекористувачів і за невжиття заходів посадові і приватні особи несуть адміністративну відповідальність.

Управління фітосанітарної безпеки
Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Державна установа «Донецька обласна фітосанітарна лабораторія»

Останні статті на сайті