Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 123 гостя.

Презедент України

В Бахмутському районі зареєстровано випадок захворювання на ботулізм

Переглядів: 2323
24.07.2018 - 13:59

З початку року в Україні зареєстровано 58 випадків ботулізму, внаслідок чого захворіло 65 осіб. З них смертельних випадків 5.

За даними Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації  за три тижні липня 2018 року в області зафіксовано три випадки ботулізму – в мм. Дружківка, Маріуполь та Бахмут  (дитина, яка мешкає в Бахмутському районі, зараз знаходиться в реанімаційному відділенні. Отруєння сталося внаслідок вживання  в’яленої риби домашнього приготування).

Ботулізм - це одна з найтяжчих інфекційних хвороб, яка може призвести до летального випадку. Збудник хвороби розмножується та виробляє ботулотоксин без доступу кисню за неправильних умов приготування, зберігання чи транспортування продуктів харчування.  Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх смакові якості. 

До факторів ризику, в першу чергу,  належить споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням. Небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть промислові консерви, у яких все гаразд з терміном придатності можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування.

Перші симптоми захворювання виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Однак, можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово. Виникають спрага, сухість слизових оболонок, біль під час ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. Причиною смерті при ботулізмі стає дихальна недостатність. Порушення зору – специфічна ознака ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

Уникнути  ботулізму  можна, дотримуючись простих харчових правил, адже  невідомі випадки ботулізму, пов’язані із вживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Якщо не впевнені, що продукти зберігали або транспортували належним чином УНИКАЙТЕ СПОЖИВАННЯ:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м'ясних та грибних консервів,
  • консервів домашнього виробництва.

При найменшій підозрі на ботулізм НЕГАЙНО зверніться до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (сироватка, імуноглобулін). Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації повідомляє про наявність сироватки для лікування хворих на ботулізм.

БУДЬТЕ  МАКСИМАЛЬНО  УВАЖНИМИ  ОБИРАЙТЕ  БЕЗПЕЧНІ  ПРОДУКТИ  ХАРЧУВАННЯ

Останні статті на сайті