Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 116 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

До 100-річчя визволення Донеччини та Криму від більшовицької окупації

Переглядів: 1809
11.05.2018 - 11:23

У квітні 2018 року Україна згадує одну з найбільш славетних та героїчних сторінок власної історії – 100 річчя звільнення Донбасу та Криму від більшовицької окупації.

Схід і Південь України визволяли війська Запорізької дивізії армії Української Народної Республіки під командуванням генерала Олександра Натієва, поділені на дві групи Слов’янську – командуючий Володимир Сікевич та Кримську – командуючий Петро Болбочан.

15 квітня, після напруженого 12-годинного бою, Слов’янська група зайняла станцію Барвінкове на Харківщині. Ворожі війська відступили на Донбас. 17 квітня українські війська увійшли до Слов’янська, а наступного дня визволили Бахмут. Робітнича делегація Краматорська зустріла вояків Слов’янської групи з хлібом-сіллю та подарувала українським воякам прапор з написом «Нехай цей стяг буде благословенням робітників у боротьбі за незалежну, соборну Україну». Далі наступ Слов’янської групи здійснювався за трьома напрямками: на станцію Юзівка (нині Донецьк), Попасну і Дебальцево. До кінця квітня 2018 року війська широким фронтом вийшли на адміністративний кордон Донбасу та Війська Донського, повністю завершивши деокупацію регіону.

У той самий час, у ніч з 20 на 21 квітня війська південної групи за активної допомоги кримськотатарських партизанських загонів форсували Сиваську затоку та розпочали звільнення Кримського півострову.  Вже 22 квітня запорожці увійшли до Джанкою, 24 квітня після короткого бою зайняли Сімферополь, захопивши у полон більшовицький штаб оборони міста, а 25 травня звільнили давню столицю кримських ханів – Бахчисарай. Остаточно контроль над півостровом було встановлено 29 квітня 1918 року, коли за наказом адмірала Михайла Сабліна над кораблями Чорноморського флоту в Севастополі замайоріли українські прапори.

Наразі, як і сто років тому перед Українською Державою стоїть те саме завдання – звільнити Донбас і Крим з під ворожої окупації. Століття тому героїчні звитяги українського війська були зруйновані внутрішньополітичною боротьбою та відсутністю єдності всередині нашої країни, що призвело до втрати Україною суверенітету та незалежності. Тож сьогодні маємо усвідомити ці історичні уроки та разом протистояти ворожій агресії, вшанувавши тим самим пам’ять про великі подвиги наших пращурів.

Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам'яті

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Останні статті на сайті