Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 74 гостя.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

ЗДОРОВ’Я ДЛЯ ВСІХ

Переглядів: 1202
06.04.2018 - 13:55

Щороку 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Темою Всесвітнього дня охорони здоров'я - 2018 обрана «Всесвітнє охоплення послугами охорони здоров’я: для усіх та всюди». Гасло – «Здоров’я для всіх».

Охорона здоров’я – галузь, до якої причетний кожний громадянин, адже від недуг не застрахований ніхто – ні рядові працівники чи безробітні, ні підприємці, ні держслужбовці, ні самі лікарі.

Фактично тривалість життя людини залежить від багатьох чинників: 20% від спадковості,  20% - від екології, 8% залежить від рівня медицини. А ось решта 52% залежать від нашого способу життя. 

Вагомими чинниками ризику розвитку майже всіх захворювань (серцево-судинних, онкологічних, цукрового діабету і ще багатьох інших) виступають  куріння, зловживання алкоголем, надлишкова вага, відсутність регулярного фізичного навантаження, нераціональне харчування, хронічний психоемоційний стрес.

До лікарів, найчастіше, ми звертаємось тоді, коли вже маємо якісь проблеми із здоров’ям і дуже часто не змінюємо свій стиль життя чекаючи  на покращення.

У всьому світі вже визнано, що до якого б рівня досконалості не доводилась діагностика захворювань та їх лікування, зупинити зростання хронічних неінфекційних та інфекційних захворювань неможливо, якщо серйозно не займатись профілактикою, а саме – обрати здоровий спосіб життя.

Навіть переступивши певний віковий рубіж  та набувши   перелік хвороб дотримання режиму праці та відпочинку, раціональне харчування, заняття фізкультурою, відмова від шкідливих звичок, активний спосіб життя мають велике значення для збереження якості та тривалості життя.

Пріоритетними напрямками в роботі нашого ЦПМСД є надання доступної та якісної первинної медичної допомоги найбільш вразливим категоріям населення міста, зокрема дітям.

Планомірна робота з роз’яснення важливості щеплень, забезпечення закладу вакцинами для  профілактики  вакцинокерованих інфекцій - таких як кір, дифтерія, правець та інші дозволила значно збільшити кількість щеплених дітей в місті та змінити ставлення до вакцинації.

Серед проблем захисту здоров’я дорослого населення громади є своєчасне виявлення на ранніх стадіях неінфекційних захворювань, таких як рак, профілактика важких ускладнень серцево-судинних захворювань, цукрового діабету,  поліпшення якості життя хворих на бронхіальну астму.

Для наближення медичної допомоги до пацієнтів, які за станом здоров'я мають обмеження у пересуванні, наприкінці 2016 року були придбані два пересувних кабінети: флюорограф та «амбулаторія на базі автобусу», які почали працювати з 2017 року. Можливість зробити електрокардіограму, виміряти рівень цукру крові дозволили підвищити рівень ранньої діагностики таких захворювань, як гіпертонічна хвороба, цукровий діабет. До лікарів пересувної амбулаторії  звернулись 2082 особи. На пересувному флюорографі було проведено 3667 обстежень.

У квітні 2017 року в м. Бахмут почалось впровадження Урядової програми «Доступні ліки» для осіб з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, бронхіальною астмою. За цей час мешканцями м.Бахтута було отримано ліків за 33998 рецептами на загальну суму 1 777 479 грн.

З першого січня 2018 року стартувала медична реформа, яка  вводить в нашу повсякденність нові поняття - свій лікар, електронна медицина та інше. В нашому ЦПМСД зараз проводиться велика робота з опанування нових технологій. Електронний запис,  online реєстрація, підготовка до заключення декларацій з пацієнтами  і ще багато інших завдань, які, ми сподіваємось, допоможуть з часом значно  покращити  медичне обслуговування . Як завжди на початку нового виникають проблеми, але ми стараємось їх вирішувати.

Однак тільки усвідомлення відповідальності кожного громадянина за стан особистого здоров'я, виховання культури здоров'я, яка включає регулярне медичне спостереження, навички боротьби зі стресом і прийоми збереження здоров'я в умовах агресивного навколишнього середовища і погіршення екологічної ситуації здатне змінити ситуацію в сфері охорони громадського здоров’я на краще.

БАЖАЄМО ВСІМ ЗДОРОВ’Я