Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 115 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Розпочався епідсезон грипу та ГРВІ

Переглядів: 2583
13.10.2017 - 08:07

Розпочався  епідемічний сезон з грипу та ГРВІ 2017-2018 років, який буде тривати з 40 тижня поточного року по 20 тиждень 2018 року.

На 40 та 41 тижнях ( з 02.10.2017)  на  гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіло у м. Бахмут 508 осіб, з них 398 (78%) становлять діти віком до 17 років. У Бахмутському районі захворіло 652 особи, з них 487 ( 75 %) становлять діти до 17 років.

Показники захворюваності поки що  не перевищують  епідемічний поріг. Але кількість  осіб, що захворіли  на 41 тижні у порівнянні з 40 тижнем виросла у м. Бахмут на 20%, у Бахмутському районі – на 13%.

Госпіталізовано за два тижня 44 особи, з них 91%   діти до 17 років.

За даними  Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДЗ «УЦКМЗ МОЗ України» захворюваність на 40-41 тижнях обумовлена циркуляцією вірусів парагрипу та аденовірусів. Згідно прогнозів у поточному сезоні очікується циркуляція штамів вірусів грипу, подібних до: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2), вірус B/Brisbane/60/2008, а також можна очікувати збільшення кількості захворілих майже на 14%.

Вищезазначені віруси можуть циркулювати неодночасно. Першим, традиційно, як і у попередні сезони, стане штам вірусу грипу типу А(Н1N1)/Michigan. Його особливістю є те, що він вражає молодь та дорослих – найбільш працездатне населення. У середині січня очікується циркуляція А(H3N2)/Hong Kong, який більш небезпечний для осіб старше 65 років та може викликати ускладнення. У лютому – березні в Україну прийде вірус грипу типу В – Brisbane, який ще називають «сімейний вірус». Його особливістю є більш легкі форми перебігу захворювання та відсутність можливості спричиняти епідемії.

Найефективнішим засобом попередження грипу та зниження шкоди від епідемії є вакцинація. На сьогоднішній день в України пройшли реєстрацію наступні вакцини проти грипу :

ІНФЛУВАК ( Нідерланди)

ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН ( Китай)

ДЖІСІ ФЛЮ ( Корея)

ВАКСІГРИП ( Франція)

Згідно розрахунків, лікування неускладненого грипу обійдеться 1000 і більше гривень, а у разі виникнення ускладнень, затрати на лікування зростуть дуже значно. Існують тільки два протипоказання щеплення проти грипу – це алергія на курячий білок та  загострення хронічного захворювання ( або застуда) у період проведення щеплення.

Якщо ви вже захворіли і для того, щоб запобігти важкому перебігу та розвитку можливих ускладнень, важливо своєчасно розпізнати симптоми грипу та отримати адекватне лікування, що можливо лише при своєчасному зверненні за медичною допомогою.

Шановні громадяни, робіть щеплення проти грипу та не ризикуйте своїм здоров`ям.

Підготовлено Бахмутською районною філією «ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»

Останні статті на сайті