Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 133 гостя.

Донецька обласна державна адміністрація

Мова - то предків надбання, мова - багатство моє

Переглядів: 2292
26.05.2017 - 06:51

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності. Тож, з метою збагачення знань учнів про історію виникнення письма, розвитку писемності Київської Русі, історію виникнення свята «День української писемності та мови», виховання почуття національної гідності, любові та поваги до рідної мови у Бахмутському НВК № 11 пройшла низка заходів до Дня слов’янської писемності та мови.

Під час виховних годинах учні дізналися, що слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу. У середньовічній Європі слов'янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширювалося слово Боже. Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

У НВК пройшла виставка української народної творчості «Ми - слов’яни» та виставка стіннівок. На заходах та уроках мов учні декламували  чудові вірші, читали оповідання, казки, співали пісні, які написано нашою рідною, українською мовою!

Ми пишаємося тим фактом, що українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу. Українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава!

У Бахмутському НВК № 11 пройшла низка заходів до Дня слов’янської писемності та мови.У Бахмутському НВК № 11 пройшла низка заходів до Дня слов’янської писемності та мови.