Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 111 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІД

Переглядів: 3042
30.11.2016 - 14:57

Проблема ВІЛ/СНІДу залишається однією з найважливіших у світовій системі охорони здоров‘я, в тому числі для України та характеризується широким розповсюдженням ВІЛ серед різних контингентів населення, переважним ураженням осіб працездатного та репродуктивного віку, перевагою статевого шляху передачі інфекції.

За період 1987 – 2016 р.р. серед громадян України зареєстровано більш 285 тисяч ВІЛ-позитивних осіб, біля 70 тис. хворих на СНІД та 33 тис. померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.
    В Бахмутському регіоні за роки епідемії було виявлено 507 хворих на Віл-інфекцію,в тому числі мешканців міста – 303 осіб, мешканці району – 204, враженість населення нижча середніх показників по країні та області. В 2016 році зареєстровано з вперше встановленим діагнозом 40 осіб, в тому числі 11 дітей від ВІЛ-інфікованих матерів; серед них 25 – мешканці міста, 15 – мешканці району. За період з 1987 по 01.11.2016рр. зареєстровано 157 випадків СНІДу, померло від СНІДу – 72 хворих.
На диспансерному обліку спостерігаються 246 хворих з різними стадіями захворювань. З них 145 мешканців міста, в т.ч. 14 дітей, 101 мешканців району, в т.ч. 6 дітей. 4 дітей хворі на ВІЛ-інфекцію та 16 дітей від ВІЛ-інфікованих  матерів  знаходяться під спостереженням для уточнення діагнозу.
ВІЛ-інфіковані вагітні отримують безоплатне профлікування, всього у 2016 році отримало профлікування 9 вагітних, 120 хворих на ВІЛ-інфекцію з вираженими клінічними ознаками отримують безкоштовну постійну терапію. Це складає 52,2% від загальної диспансерної групи. Смертність від СНІДу серед пацієнтів, що отримують АРТ знизилася в декілька разів, передача ВІЛ-інфекції від ВІЛ-інфікованої матері до дитини знизилась у 7,5 разів за останні роки.
ВІЛ передається від хворого здоровому через біологічні рідини і кров, сперму, виділення жіночих статевих органів, грудне молоко і частіше розповсюджується при ризикованій поведінці людей.
Інфікуватися можливо:
-    при будь-яких незахищених статевих контактах;
-    при травмуючому контакті з інфікованою кров‘ю, наприклад при використанні нестерильних інструментів, шприців, голок для внутрішньовенних ін‘єкцій наркотику, пірсингу, татуювання;
-    від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів або годування грудним молоком.
Як захистити себе від ВІЛ?
1.    Виключайте ранні статеві стосунки.
2.    Майте єдиного надійного статевого партнера
3.    Використовуйте презервативи при статевих контактах.
4.    Перед одруженням протестуйтесь на ВІЛ.
5.    Проходьте процедури татуювання, пірсингу в спеціалізованих закладах.
6.    Користуйтесь індивідуальними предметами особистої гігієни.
7.    Уникайте небезпечних для Вашого здоров‘я форм поведінки.
Знати свій ВІЛ-статус – це так же природно, як знати про інші свої хронічні захворювання.
Дізнатися про свій ВІЛ-статус можна тільки шляхом тестування крові на ВІЛ. Пройти тестування можна у будь-якому лікувально-профілактичному закладі міста, краще це зробити у свого сімейного лікаря, дільничного терапевта за місцем проживання.
Держава гарантує кожному громадянину конфіденційно, анонімно, безкоштовно пройти тест на ВІЛ.
1 грудня кожного року проводиться Всесвітній день боротьби зі СНІД, як день солідарності з позитивними на ВІЛ людьми. Ціль цього дня привернути увагу суспільства до проблеми ВІЛ-інфекції, СНІДу, яка може торкнутися кожного.
Пройти тестування на ВІЛ можна:
-    Кабінет «Довіра» КЗОЗ «Бахмутська ЦРЛ», вул. Сибірцева 15, тел. 2-38-28;
-    Звернутися до сімейного лікаря в амбулаторії КЗОЗ «ЦПМСД Бахмутської міської ради»;
-    КЛПУ «Міський шкірно-венерологічний диспансер м.Артемівська», вул. Маріупольська 73,     тел. 2-25-00.