Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 106 гостей.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Прес-конференція учасників Литовсько-Українського проекту «На шляху до змін»

Переглядів: 3106
10.10.2016 - 07:21

За ініціативи Управління освіти Бахмутської міської ради, співпраці керівництва Управління зпредставниками Центру дітей і молоді Литви, а також Українського Державного Центру позашкільної освіти учні та педагоги Бахмутського НВК №11 стали учасниками Литовсько-Українського проекту «На шляху до змін», метою якого є сприяння покращенню якості процесу освіти в регіонах Східної України, потерпілих від конфлікту.

За програмою проекту учні та педагоги міста Бахмута відвідали Литву із метою перейняття досвіду освіти в демократичному суспільстві.

По приїзду учні та педагоги організували прес-конференцію для старшокласників та учителів НВК, щоб поділитися набутими знаннями, враженнями, представити фоторепортаж, розповісти цікавинки литовської освіти та поділитися задумками та ідеями, на які надихнула їх участь у цьому освітницькому проекті. На прес-конференцію були запрошені методист ММК Управління освіти Бахмутської міської ради Людмила Ігнатенко, директор НВК №11 Світлана Василенко, класні керівники 8-11 класів, учителі-предметники, журналісти газети «2*2», міське телебачення.

Наталя Бережна, учениця 11-А класу, Міністр культури НВК №11, розповіла: «Мені дуже сподобалася подорож до Литви, там я отримала багато позитивних вражень та дуже великий досвід. Мені до душі там було абсолютно усе, там здавалося все таким знайомим, близьким; іноді навіть складалося враження, що я вже там була. Напевно, більш за все мене вразило те, як близько держава знаходиться до людей. Навіть учні та студенти приймають активну участь у політичному житті країни, зокрема, у прийнятті законів, які стосуються освіти. Також мені сподобалося спілкування з однолітками, які розповідали нам про Литву, її традиції, та про те, як вона стала країною Європейського зразка. У Литві ми відвідали посольство України, де познайомилися з послом та його дружиною; Міністерство Іноземних справ, резидентуру та сейм. Значний внесок у мій саморозвиток зробили семінари, які навчили мене правильно розставляти пріоритети, правильно мотивувати себе для подолання тієї чи іншої мети. За ці 7 днів, які ми знаходилися у Литві, я зрозуміла, що можливо зробити все, якщо є бажання».

Марія Демченко, член шкільного Парламенту, відповідаючи на запитання, зазначила : «Перебування у Вільнюсі було надзвичайно корисним й інформативним, а найголовніше – незабутнім. Головною умовою проекту була реалізація учнівської ініціативи на Батьківщині. Тож, сподіваємось, що незабаром м. Бахмут поповниться новими дитячими та учнівськими організаціями».

«Увесь час ми проводили активно відпочиваючи, пізнаючи себе та дізнаючись багато цікавого для себе. Спілкуючись з однолітками, ми дізнались про форму навчання у їх гімназіях та почали замислюватись, що ми хочемо побачити у нашій школі. Мені дуже сподобалась ця країна. Хочу сказати велике «дякую» засновникам проекту. Сподіваюсь, що ми зможемо зробити все, що ми задумали», - розповіла Катя Міщенко, член Міністерства освіти школи №11.

Марк Жариков, член шкільного клубу «Імпульс» поділився своїми враженнями: «Литва запам'яталась як країна з дуже високим рівнем розвитку. Досвід, який ми отримали завдяки різноманітним заходам і лекціям, навіть зараз допомагає нам тут, у Бахмуті. Відкритість та доброта людей, які нас оточували, не залишили нас байдужим. Ми дуже вдячні організаторам цього проекту за те, що вони дали нам таку можливість.»

Поліна Поваляєва: «Ми відвідали гімназію Жемінос, в якій поспілкувалися з молоддю, змогли побувати на заняттях і познайомились із литовською системою освіти. Найбільше вразили такі моменти: 1) всього навчання триває 12 років; 2) у середній школі вивчають загальноосвітні предмети, які є обов'язковими для всіх учнів і предмети за вибором учнів, які залежать від обраного профілю; 3) немає повсякденної шкільної форми; 4) позашкільна діяльність впливає на бал при вступі до вищих навчальних закладів. Також з нами проводились тренінги на тему школи, де довідалась, як правильно організувати свій шкільний розклад, урізноманітнити шкільні будні, а ще розглядали питання: «Як допомогти своїй школі з самоврядуванням?». Сподіваюсь, що все про що йшла мова, буде втілене в життя! До того ж ми маємо фундамент з ідеями, тобто перший крок до виконання поставленої мети».

Ліза Портнова поділилася з присутніми: «Після проекту в мене залишилось дуже багато приємних спогадів. Я ніколи не забуду те, чому мене вчили на тренінгах. Усі наші дні у Вільнюсі були дуже цікавими та насиченими. А ексукрсії – незабутніми. Ми зустрічалися з багатьма людьми, які були дуже відкриті та щирі. Архітектура Вільнюса заворожує. Литва назавжди залишиться у моїх спогодах».

Ірина Махник, педагог-організатор, поділилася враженнями: «Найбільш запам’яталися тренінги Валдаса Янкаускаса про цінності та розвиток особистісних якостей, про неформальні форми освіти, про життєві цілі та про лідерство. Усі педагоги взяли до уваги деякі форми робити, щоб зробити свої уроки більш яскравими та результативними».

Робота над проектом продовжується, на конференції у Києві усі групи учасників представлять свої проекти та плани розвитку шкіл.

Прес-конференція учасників Литовсько-Українського проекту «На шляху до змін»Прес-конференція учасників Литовсько-Українського проекту «На шляху до змін»

Останні статті на сайті