Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 254 гостя.

Донецька обласна державна адміністрація

Пенсії багатодітним матерям та матерям інвалідів з дитинства

Переглядів: 2524
08.09.2016 - 12:41

Відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти – інваліди віком до 16 років.

Слід відмітити, що за вибором матері або у разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини – інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення ним 55 –років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Відповідно до статті 10 вищезазначеного Закону особі, яка має право на різні види пенсії, призначається один із них за її вибором. Якщо мати використала право на призначення пенсії (незалежно від виду) до досягнення пенсійного віку, то у батька права для призначення дострокової пенсії за віком відсутні.

Звертаємо увагу, що розмір дострокової пенсії багатодітним матерям і матерям дітей-інвалідів визначається за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Тобто він залежить від наявного страхового стажу та заробітку особи.

Додатково повідомляємо, що згідно п.8 ст.1 Закону України “ Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” матері, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на пенсію за особливі заслуги перед Україною , яка встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, і виплачується у розмірі від 35% до 40%   прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до шестирічного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені   в установленому законом порядку.

Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради за адресою: м. Бахмут, вул. Горбатова, б.57, тел. 44-64-01, каб. №15 або в Артемівському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України за адресою: м. Бахмут, вул. Миру (Артема), б.35.