Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 102 гостя.

Донецька обласна рада

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно за договором найму будівлі або іншої капітальної споруди

Переглядів: 1278

Згідно положень статті 793 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у письмовій формі.

Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

 Право користування нерухомим майном, яке виникає на підставі договору найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки відповідно до положень статті 794 ЦКУ, підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Підпунктом 2 пункту 1 Статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що право користування (найму,оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами,  їх окремими  частинами підлягають державній реєстрації.

Згідно положень пункту 4 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень №868 від 17.10.2013 державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, що є похідними від права власності, проводиться після державної реєстрації права власності на таке майно відповідно до вимог цього Порядку, крім випадків, коли державна реєстрація речового права, що є похідним від права власності, проводиться одночасно з державною реєстрацією права власності, а також коли державна реєстрація права власності проведена до 1 січня 2013 року відповідно до законодавства, що діяло на момент його виникнення.

Документи, що подаються державному реєстратору для проведення державної реєстрації речового права на нерухоме майно:

  • заява, форму та вимоги до заповнення якої встановлює Мін’юст;
  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру речових  прав;
  • документ про сплату адміністративного збору;
  • документ, що підтверджує виникнення, перехід та припинення речових прав на нерухоме майно (наприклад, укладений в установленому законом порядку договір, предметом якого є нерухоме майно, права щодо якого підлягають державній реєстрації) та його копія.

Разом із заявою про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень у паперовій формі подаються оригінали документів, необхідних для державної реєстрації прав та їх обтяжень, їх копії, засвідчені в установленому порядку.(пункт 3 статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».