Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 64 гостя.

Витяг з Державного земельного кадастру, як його отримати.

Переглядів: 7499

Із питанням де і як отримати Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, стикається кожен громадянин, який бажає купити або продати земельну ділянку, подарувати її, передати в оренду, тощо.

Внесення відомостей до Державного земельного кадастру та користування такими відомостями, а також процедура та вимоги щодо ведення  Державного земельного кадастру здійснюється виключно на підставі та відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.2011 № 3613-VI, із змінами та Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру» від 17.10.2012 № 1051

Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку містить усі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки, сформований як викопіювання з кадастрової карти (плану) території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку є обов'язковим при вчиненні правочинів щодо земельної ділянки (крім складення заповітів).

Відповідно до зазначених нормативно-правоих актів ведення  Державного земельного кадастру  здійснює Держземагентство та його територіальні органи.

Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку може бути виданий будь-яким Державним кадастровим реєстратором незалежно від території дії його повноважень.

На отримання відомостей Державного земельного кадастру про земельну ділянку мають право:

  • власник (власники) та користувачі земельної ділянки або уповноважені ними особи;
  • спадкоємці (правонаступники - для юридичних осіб) осіб, зазначених в абзаці другому цієї частини, або уповноважені ними особи;
  • особа (особи), в інтересах якої (яких) встановлено обмеження, або уповноважені ними особи;
  • органи державної влади та органи місцевого самоврядування для реалізації своїх повноважень, визначених законом;
  • особи, які в установленому законом порядку включені до Державного реєстру сертифікованих інженерів-землевпорядників та Державного реєстру інженерів-геодезистів, і особи, які отримали ліцензії на проведення землеоціночних робіт та земельних торгів, землеоціночних робіт, для виконання зазначених робіт.

При вчиненні правочину щодо земельної ділянки особи, визначені вище, можуть отримати витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку у Державного кадастрового реєстратора або доручити отримати цей витяг нотаріусу.

Для отримання відомостей Державного земельного кадастру заявник або уповноважена ним особа подає Державному кадастровому реєстратору:

  • заяву за формою, встановленою Порядком ведення Державного земельного кадастру;
  • документ про оплату послуг за надання витягу з Державного земельного кадастру (крім випадків, визначених цим Законом в день надходження повідомлення та не пізніше наступного дня повідомляє про це заінтересованих осіб);
  • документ, який підтверджує повноваження діяти від імені заявника (у разі подання заяви уповноваженою особою заявника).

У разі подання заяви органом державної влади, органом місцевого самоврядування у заяві зазначаються підстави надання відповідної інформації з посиланням на норму закону, яка передбачає право відповідного органу запитувати таку інформацію, а також реквізити справи, у зв'язку з якою виникла потреба в отриманні інформації. Такі заяви розглядаються у позачерговому порядку.

Заява з доданими документами подається заявником або уповноваженою ним особою особисто або надсилається поштою цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Відмова у наданні відомостей з Державного земельного кадастру надається у разі, якщо:

  • у Державному земельному кадастрі відсутні запитувані відомості;
  • із заявою звернулася неналежна особа;
  • документи подані не в повному обсязі та/або не відповідають вимогам, встановленим законом.

Державний кадастровий реєстратор протягом десяти робочих днів з дати реєстрації заяви надає заявнику документ, передбачений частиною першою цієї статті, або надає мотивовану відмову у наданні такого документа.

Форми витягу, довідки з Державного земельного кадастру, повідомлення про відмову у наданні відомостей, а також порядок обліку заяв і запитів про отримання відомостей Державного земельного кадастру встановлюються Порядком ведення Державного земельного кадастру.

Витяг з Державного земельного кадастру підписується Державним кадастровим реєстратором та посвідчується його печаткою.

Згідно із Постановою Кабінету Міністрів України N 835 від 01.08.2011 «Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг» із змінами, розмір плати за отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку становить – 53 гривні.

Не рідко зустрічаються випадки, коли у Державному земельному кадастрі відсутні запитувані відомості. В такому випадку проводиться державна реєстрація земельної ділянки відповідно до ст. 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр». Пунктом 4 цієї статті встановлено перелік документів, які надаються Державному кадастровому реєстратору для здійснення державної реєстрації земельної ділянки, а саме:

  • заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин;
  • оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;
  • документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

Нагадуємо, що з 03 липня 2014 року на підставі Закону України N 1325-VII від 05.06.2014 «Про внесення змін до Закону України "Про Державний земельний кадастр" щодо скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них», державна реєстрація земельної ділянки здійснюється на безоплатній основі.

За більш детальною інформацією звертайтеся до Відділу Держземагентства у м. Артемівську Донецької області за адресою: вул. Артема, 35, каб. 301, 302, у м. Артемівську або за телефоном: (0627)44-15-88; 44-88-03, у соціальній мережі фейсбук – https://www.facebook.com (Відділ Держземагентства у м. Артемівську Донецької області)