Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 92 гостя.

 Краеведческий музей г. Артемовск

«Збережемо дитині родину»

Переглядів: 2399

Кожна дитина потребує тепла й захисту батьків, проживання й виховання в родині. На жаль, чимало дітлахів перебувають під опікою держави в інтернатних закладах. І хоч вони там на повному державному забезпеченні, все одно це не може замінити їм тепла рідної домівки. Лише  сім’я  здатна  задовольнити  основні  потреби  дитини, надавати стимули для її подальшого розвитку, створювати добру  атмосферу.  Якщо  не  існує можливості для дитини жити з рідними батьками, альтернативою є інші, сучасні форми сімейного  виховання. 

Сьогодні масово обговорюються, зазначена окрема позиція щодо роботи з дітьми цієї категорії. Насамперед, захист їх прав. Робиться акцент на сімейних формах виховання. Сьогодні дитину необхідно виховувати в сім’ї.

На первинному обліку служби у справах дітей управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради станом на 01.07.2014 рік перебуває 202 дітей, з них:

  • під опікою/піклуванням 151 дитина;
  • в 11 прийомних сім’ях  виховується 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,
  • 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування влаштовані в дитячі будинки сімейного типу;
  • 32  в державному закладі на повному держаному утриманні.

Протягом І півріччя 2014 року службою у справах дітей управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради 10 дітям було надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких було влаштовано під опіку/піклування.

Протягом І півріччя 2014 року службою у справах дітей управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради до сімейних форм влаштування було влаштовано 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм влаштування, з них:

  • 12 дітей було влаштовано під опіку/піклування,
  • 2 дітей було повернуто в рідну сім’ю на виховання матері.

На первинному обліку служби у справах дітей управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради 137 опікуна/піклувальника, з них перебувають з підопічною дитиною у родинних, сімейних стосунках – 102, а в родинних відносинах з дитиною не перебувають – 35.

Протягом 2014 року до Донецького обласного центру соціальних служб для сім¢ї, дітей та молоді було направлено 1 кандидата в опікуни/піклувальники для проходження навчання (курс підготовки) кандидатів в усиновлювачів, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, яка взяла 1 дитину, позбавлену батьківського піклування.

За І півріччя 2014 року було усиновлено 2 дітей віком від 0 до 2 років громадянами України, та 1 дитина 2 років іноземними громадянами.

На обліку дітей, які підлягають усиновленню перебуває 40 дітей, з них віком:

  • від 1 до 2 років – 2;
  • від 3 до 5 років - 1;
  • від 6 до 10 років - 7;
  • від 11 до 17 дітей – 30.

На обліку кандидатів в усиновлювачів в службі у справах дітей управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради перебуває 5 подружніх пар та 2 одинокі особи.

Коли сьогодні робити вибір між соціальним закладом і прийомною сім’єю, то необхідно віддавати перевагу сім’ї. Тому сімейні форми виховання - це пріоритет для влади та суспільства. Треба популяризувати сім’ю. Велика кількість дітей сьогодні потребує батьківської турботи.

Службою у справах управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради проводиться робота з потенційними батьками-усиновителями, потенційними кандидатами в опікуни /піклувальники. Це досить непроста робота, тут необхідно готувати та навчати майбутніх батьків, це повинен бути їх усвідомлений вибір. Тому основними напрямками діяльності  служби у справах дітей управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради у  сфері захисту прав дітей є:

  • збереження  біологічної  сім’ї  дитини  шляхом  об’єднання  зусиль  всіх  структур,  які працюють з дітьми,  з метою  організації   якісної   профілактичної  роботи  з  сім’ями   та  надання   їм   дієвої  допомоги;
  • забезпечення права дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування,  на  сімейне виховання;
  • організація  роботи  щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  які  виховуються в інтернатних закладах  до   сімей  громадян  України на усиновлення, під опіку, піклування, до прийомних сімей..

 

Начальник управління молодіжної

політики та у справах дітей

Артемівської міської ради                                                    Л. О. Махничева