Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 106 гостей.

Донецька обласна рада

З 1 липня 2013 року допомога по вагітності та пологах обкладається ЄСВ

Переглядів: 1934

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 № 231-VII (далі — Закон № 231) унесено зміни до низ​ки законів, що стосуються призначення та індексації пенсій, зокрема до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464), що стосуються осіб, які пере​бувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Нагадаємо, що до введення в дію Закону № 231 особи, які перебували у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, не були застрахованими в системі загальнообов’язкового державного соціального стра​хування, оскільки в цей період за них не сплачувався єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соці​альне страхування (далі — ЄСВ), а це фактично 126 календарних днів (тривалість відпустки у зв’язку з вагіт​ністю та пологами в загальному випадку), які випадають зі страхового стажу для призначення пенсії.

Внаслідок змін, внесених Законом № 231, особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, віднесені до застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного пен​сійного страхування, а допомогу по вагітності та пологах включено до бази нарахування та утримання ЄСВ (відповідні зміни внесено до ст. 4, 7, 8 Закону № 2464).

ЄСВ нараховуватиметься на суму до​помоги по вагітності та пологах та утримуватися з неї за тими ж ставками, що і з лікарняних.

Сума допомоги по вагітності та пологах, як і ра​ніше, виплачуватиметься за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати пра​цездатності (далі — Фонд). На підставі заяви-розрахунку, оформленої страхувальником, робочий орган Фонду перераховуватиме на окремий рахунок суму нарахованої допомоги по вагітності та пологах, що включає суму ЄСВ у частині утримань. Суму до​помоги за мінусом утриманого ЄСВ роботодавець повинен виплатити працівниці, а утриманий ЄСВ сплатити не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування допомоги. ЄСВ у частині нарахувань роботодавець сплачує за свій рахунок удень виплати допомоги, а якщо допомога нара​хована, але не виплачена, то не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем її нарахування.

Суму нарахованого ЄСВ роботодавець має право віднести на витрати на підставі пп. 138.10.4 і п. 143.1 Податкового ко​дексу України від 02.12.2010 р. № 2755-УІ (далі — ПКУ).

Звертаємо увагу: допомога по вагітності та поло​гах, як і раніше, не обкладається податком на доходи фізичних осіб на підставі пп. 165.1.1 ПКУ.

Закон № 231 набрав чинності з 1 липня 2013 року. Тобто допомоги по вагітності та пологах, нараховані із зазначеної дати, потрапляють до бази справляння ЄСВ. Період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами включатиметься до страхового стажу для призначення пенсії для жінок, яким допомога по вагітності та пологах була нарахована починаю​чи з 1 липня 2013 року. Якщо допомога була нарахована до вказаної дати і при цьому частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами припадає на період після 01.07.2013 р., така відпустка не потрапить до страхового стажу, оскільки за неї не було сплачено ЄСВ.