Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 87 гостей.

Верховна рада України

Попередження насильства в сімї

Переглядів: 3410

Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, протидія та запобігання будь-яким його проявам, надання правової допомоги особам, які потерпають від насильства в сім’ї,  - один з напрямків роботи служби у справах дітей управління молодіжної політики та у справах сім’ї Артемівської міської ради.

По-перше, на захисті сім’ї від насильства стоїть закон, який так і називається Закон України «Про попередження насильства в сім’ї». Згідно з юридичним визначенням цього офіційного правового документу, насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного та економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Цим же законом визначено  органи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, їхні повноваження та відповідальність осіб, які вчинили насильство в сім’ї.

Крім цього, розпорядженням Кабміну від 01.12.2010р. № 2154-р затверджено План заходів з проведення Національної Кампанії «Стоп насильству» на період до 2015 року.

По-друге, в місті є служби, які надають допомогу жертвам насильства в сім’ї.

Про випадки насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення необхідно повідомляти правоохоронні органи, а саме: службу дільничих інспекторів – у випадку вчинення насильства дорослими над дітьми та у випадку прояву насильства особою до 18-ти років –  кримінальну міліцію у справах дітей.

Про випадки вчинення насильства в родині органи внутрішніх справ повідомляють службу у справах дітей управління молодіжної політики та у справах дітей Артемівської міської ради.

За поточний період  2013 року надійшло 65 таких  повідомлень. Станом на 01.11. 2013 року на обліку  з приводу насильства чи жорстокого поводження з дітьми перебувають 3 дітей.

Під час проведення рейдів «Сім’я» службою у справах дітей організовуються відвідування цих родин, складаются відповідні акти обстеження, з’ясовуються обставини вчинення насильства, проводиться роз’яснювальна робота серед населення, організовується надання психологічних, юридичних, соціально-педагогічних, інформаційних та інших послуг.       

У разі, коли дитина зазнала жорстокого поводження з боку дорослих, служба у справах дітей направляє дитину на обстеження стану її здоров’я до установ охорони здоров’я з метою надання неповнолітньому необхідної медичної допомоги.  

Спільно з кримінальною міліцією у справах дітей служба у справах дітей вирішує питання щодо тимчасового вилучення дитини з середовища, де вона зазнала жорстокого поводження, та подальшого її влаштування, а також надає соціально-психологічну допомогу дитині, яка зазнала жорстокого поводження з боку дорослих. В разі потреби служба представляє інтереси дитини в судових органах.

Якщо ж необхідно терміново припинити насильство, ви можете зателефонувати в міліцію – «102».

Особи, які вчинили насильство в сім’ї, несуть адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність.

Проте законодавство з питань попередження сімейного насильства стане ефективним  інструментом захисту від насильства в родині лише за умови  плідного співробітництва громадських організацій та органів влади й місцевого самоврядування, а також активної протидії кожного з нас цьому принизливому для людської гідності явищу.

З метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї,протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми з 25 листопада до 10 грудня на території Артемівської міської ради  пройде Всеукраїнська  акція «16 Днів проти насильства», в рамках якої  управліням молодіжної політики та у справах дітей Артемвської міської ради буде проведений ряд заходів  з попередження і подолання насильства в сім’ї: тематичні лекції, відеолекторії «Знай свої права», рейди до неблагополучних сімей, схильних до проявів насильства, зустрічі студентської молоді з представниками правоохоронних органів, виступи у засобах массової інформації.     

І кожен з нас має сказати «Ні! Насильству» у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому житті. Місце, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку. Пошана один до одного, взаєморозуміння, орієнтування на мирне рішення конфлікту можуть забезпечити благополуччя і згоду в сім’ї, а відповідно і добробут держави в цілому.