Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 135 гостей.

Верховна рада України

Декларативний принцип провадження господарської діяльності

Переглядів: 12098

Декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства  -  документ, яким суб'єкт господарювання повідомляє  адміністратора або представника відповідного дозвільного органу про відповідність своєї матеріально-технічної бази вимогам законодавства (ст. 1 ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»).  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2806-15

У такий спосіб суб'єкт господарювання набуває права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без  отримання  документа   дозвільного характеру.

Форма та порядок повідомлення адміністратора або відповідного дозвільного органу про відповідність матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Зазначений принцип може бути застосований, наприклад, у разі надання на  підставі договору оренди чи інших договорів у тимчасове користування приміщень та обладнання за умови збереження  виду діяльності  і стану  цих  приміщень та обладнання. При цьому, від орендаря або іншого користувача не вимагається отримання документа дозвільного характеру на їх використання (експлуатацію), крім  потенційно небезпечних  об'єктів та в разі експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, якщо інше не установлено законом (ст. п.4 ст. 4-1 ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»).  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2806-15

У цьому разі відповідальність за використання (експлуатацію) приміщень та обладнання покладається на особу, визначену відповідним договором.

Ця норма не застосовується у разі надання в тимчасове користування потужностей, у тому числі їх частин, на які видано експлуатаційний дозвіл  відповідно до Закону України «Про основні  принципи  та  вимоги  до  безпечності  та якості харчових продуктів».

Найактуальнішим прикладом може бути застосування «декларативного принципу» під час початку роботи новоутворених підприємств, використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості (будівель, споруд, приміщень або їх частин)  відповідно до статті 57 Кодексу цивільного захисту України. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/5403-17/page3

Зазначені дії здійснюються суб’єктом господарювання на підставі поданої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, а для суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику - також за наявності позитивного висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об’єкта чи приміщення.

Оцінка протипожежного стану проводиться суб’єктом господарювання, який одержав відповідну ліцензію. Висновок за результатами оцінки протипожежного стану оформляється та надається суб’єктом господарювання, який проводив оцінку протипожежного стану.

Позитивний висновок за результатами оцінки протипожежного стану надається до початку роботи новоутворених підприємств, до початку використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості, за відсутності фактів порушення правил пожежної безпеки та діє до реєстрації декларації.

Відповідно до статті 57 Кодексу цивільного захисту України існують випадки, коли декларація не подається:

  • на використання торговельних місць, кіосків та контейнерів, якщо їх розміщено на ринку відповідно до схеми, погодженої з органом державного пожежного нагляду;
  • орендарем об’єкта нерухомості (особою, яка використовує об’єкт нерухомості за цивільно-правовим договором, що не передбачає перехід права власності на цей об’єкт) за умови, що декларацію на об’єкт нерухомості зареєстровано власником;
  • на використання об’єктів, що в установленому законодавством порядку приймаються в експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Порядок подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2013 року №440. (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/440-2013-%D0%BF)

Працівники ДСНС провели семінар у Бахмуті

Декларативний принцип також застосовується у сфері архітектурно – будівельного контролю.

З набуттям чинності з 12.03.2011 року Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» забудовники мають право виконувати підготовчі, будівельні роботи або ввести в експлуатацію об’єкти на підставі реєстрації відповідних повідомлень та декларацій.

Детальніше ознайомитися з процедурами отримання дозвільних документів у сфері будівництва Ви маєте можливість у розділі «Перелік адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП: Будівництво» (http://artemrada.gov.ua/18446)

Документи, що регламентують подання декларацій:

Згідно із статтею 21 Закону України «Про охорону праці»  (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2694-12) набуття права на виконання  робіт  підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки може здійснюватися  на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони   праці. 

Переліки видів робіт, машин,  механізмів  та устаткування  підвищеної небезпеки,  виконання  або  експлуатація (застосування) яких може здійснюватися  на підставі такої декларації, встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 року №1107.   (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1107-2011-%D0%BF)

Але існують і виключення щодо застосування декларативного принципу. Так Постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2010 року №725 затверджений перелік певних дій щодо провадження господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання законодавства.  

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/725-2010-%D0%BF