Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 90 гостей.

Школа мистецтв м.Артемівська

Запровадження фінансових казначейських векселів при адмініструванні ПДВ

Переглядів: 1756

Міністерство доходів і зборів України готове до адміністрування відшкодування ПДВ шляхом оформлення казначейських фінансових векселів, що передбачається прийнятим сьогодні Верховною Радою України у другому читанні законопроектом № 2847 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів, а також законопроектом № 2290-а  про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо реструктуризації бюджетної заборгованості).

Запровадження фінансових казначейських векселів, з одного боку,  дозолить спростити і прискорити процедуру відшкодування ПДВ для платників податків, з іншого — допоможе частково зняти навантаження з бюджету.

«У зв’язку із запровадженням інструменту фінансових казначейських векселів Міністерство доходів і зборів не тільки не знизить контроль за чистотою декларування, а й посилить роботу щодо попередження формування фіктивного податкового кредиту задля відшкодування ПДВ. Сучасні аналітичні методи та об’єднання податкового та митного аудиту дозволяють Міністерству посилити заходи боротьби з випадками податкових шахрайств з метою мінімізації податкових зобов’язань чи ухилення від оподаткування, в т.ч. щодо упередження незаконного відшкодування з бюджету ПДВ», — підкреслив Міністр Олександр Клименко.

Враховуючи суспільний резонанс довкола питання запровадження фінансового казначейського векселя задля відшкодування ПДВ, вважаємо за доцільне підкреслити наступне.

По-перше, отримання платниками податку бюджетного відшкодування шляхом видачі фінансових казначейських векселів базується на принципі добровільності. Тобто самі платники зможуть визначати в якій формі отримувати бюджетне відшкодування: грошима чи векселями. Адже відшкодування здійснюється за заявою платника податків. Нагадаємо, пропозиції відносно можливості запровадження механізму відшкодування податку на додану вартість  шляхом випуску цінних паперів ініційовані платниками податків.

По-друге, така можливість не  поширюватиметься на автоматичне бюджетне відшкодування, яке проводитиметься як і зараз лише грошовими коштами. Відповідно бюджетне відшкодування ПДВ шляхом оформлення фінансового казначейського векселя пропонується проводити лише для тих платників, які не отримали право на автоматичне бюджетне відшкодування, оскільки не відповідають встановленим Податковим кодексом критеріям. Видача фінансового казначейського векселя прирівнюється до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів із бюджетного рахунку на рахунок платника податку.

По-третє, така можливість запропонована як тимчасова, до 1 січня 2014 року. До цього періоду платник податку матиме право за власним бажанням отримати в рахунок бюджетного відшкодування ПДВ фінансові казначейські векселі. Ведення реєстру векселів здійснюється Державною казначейською службою України. Строк обігу векселів — до 5 років,  дохідність векселів — 5% річних. Виплата доходу за векселями відбуватиметься в момент їх пред’явлення до сплати органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів. Сума ПДВ, що підлягає відшкодуванню з бюджету, поділятиметься на рівні частини, на кожну з яких буде оформлюватися окремий вексель із строком платежу один, два, три, чотири та п’ять років.

По-четверте, відповідно до законопроекту, платник податку має право сплачувати суми узгоджених грошових зобов’язань (податкові зобов’язання, податковий борг), що сплачуються до Держбюджету, шляхом пред’явлення для сплати  фінансового казначейського векселя (не раніше настання строку платежу, визначеного в векселі).

Позитивну різницю між сумою узгодженого податкового зобов’язання, яку платник бажає погасити векселем та сумою векселя, він доплачуватиме коштами.  На суму від’ємної різниці між сумою узгодженого податкового зобов’язання, яку платник бажає погасити векселем та сумою векселя, він матиме право за бажанням  або отримати коштами, або отримати нові векселі, в яких дата сплати векселя може бути перенесена (відтермінована) на будь-яку іншу дату, що настає за датою сплати векселя, в межах календарного року, на який припадає дата сплати векселя.