Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 85 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Щодо сплати збору за користування радіочастотним ресурсом України

Переглядів: 1512

Міністерство доходів і зборів України надає інформацію щодо сплати збору за користування радіочастотним ресурсом України.

Відповідно до п. 318.1 ст. 318 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) платниками збору є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:

ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;

ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою;

дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;

дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою.

Згідно зі ст. 319 Кодексу об’єктом оподаткування збором є ширина смуги радіочастот, що визначається як частина смуги радіочастот загального користування у відповідному регіоні та зазначена в ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України або в дозволі на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою для технологічних користувачів та користувачів, які користуються радіочастотним ресурсом для розповсюдження телерадіопрограм.

Платники збору обчислюють суму збору виходячи з виду радіозв’язку, розміру встановлених ставок та ширини смуги радіочастот по кожному регіону окремо (п. 321.3 ст. 321 Кодексу).

Платники збору за користування радіочастотним ресурсом України, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, сплачують збір починаючи з дати видачі ліцензії (п. 321.4 ст. 321 Кодексу).

У разі продовження терміну дії ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України збір сплачується з початку терміну дії продовженої ліцензії.

Форму Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1018, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.01.2011 р. за № 28/18766, в якому сума збору розраховується за звітний місяць.

Розрахунки збору подаються платниками збору до органів державної податкової служби у строки, визначені для місячного податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації (п. 321.5 ст. 321 Кодексу).

Відповідно до встановленої форми розрахунку збору у ньому зазначаються: дозвільний документ, дата, номер та строк дії, вид радіозв’язку, потужність, розмір ставки збору за 1 МГц смуги радіочастот, визначеної у ліцензії або дозволі, за кожним регіоном у гривнях, кількість регіонів та ширина смуги радіочастот, визначеної в ліцензії або дозволі (МГц) і відповідно нарахована сума збору за звітний місяць.

Враховуючи зазначене, суб’єкту господарювання, що здійснював у звітному місяці користування РЧР на підставі ліцензії, термін дії якої розпочався (закінчився) у зазначеному місяці, пропонуємо розрахунок сум збору за користування РЧР здійснити з урахуванням терміну дії відповідної ліцензії пропорційно кількості календарних днів дії ліцензії у звітному місяці.

З цією метою у колонці 5 розділу 1 Податкового розрахунку пропонуємо проставляти ставки збору, які обраховані за формулою:

Со = С1 : Дм х Дл,

де Со - обрахована ставка на місяць;

С1 - ставка, визначена ст. 320 Кодексу;

Дм - кількість календарних днів у звітному місяці;

Дл - кількість календарних днів дії ліцензії у звітному місяці.

Обрахунок ставки та пояснення до нього пропонуємо навести у доповненні до податкового розрахунку, яке може додаватися відповідно до п. 46.4 ст. 46 гл. 2 розділу ІІ Кодексу.

Отдел взаимодействия со СМИ Артемовской ОГНИ