Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 95 гостей.

Презедент України

У Донецькій області можливі епідемічні ускладнення з холери

Переглядів: 1797

В умовах сучасного розвитку міжнародних зв'язків, в Україні існує постійний ризик можливості завезення з ендемічних країн особливо небезпечних інфекцій, в першу чергу холери.

            Незважаючи на значні зусилля в боротьбі з холерою, у світі продовжують реєструватися  спалахи цієї хвороби. Вкрай неблагополучна ситауція склалася на Кубі, країнах Африки (Уганда, Танзанія, Ангола, Замбія), а також у країнах Карибського басейну (Гаїті, Домініканська республіка), Малайзії.

            З 2001 по 2012 рік в Україні зареєстровано 73 випадки холери: 39 носіїв холерних вібріонів і 34 випадки захворювання на холеру.

            У 2012р. один випадок вібріононосійства холерного вібріону був зареєстрований в Одеській області.

            В Україні навчаються та щорічно прибувають іноземні студенти з Малайзії, Нігерії, Камеруну, Пакистану, Лівії, Індії та  інших ендемічних з холери країн. Вибіркові обстеження іноземних студентів на протихолерні антитіла показали їх нещодавню інфікованість збудниками холери, що вказує на можливість завезення в Україну холери із зазначеними контингентами.

            Загалом в Україні зберігається високий ризик завезення збудника холери, а теплий клімат, збільшення рекреаційного навантаження приморських територій, зношеність водопровідної і каналізаційної системи збільшують небезпеку виникнення спалахів холери та інших кишкових інфекцій.

            Донецька область належить до територій високого ризику виникнення епідемічних ускладнень з холери. За даними лабораторного моніторингу в області щорічно реєструються збудники холери при дослідженні об'єктів зовнішнього середовища.

На холеру обстежено 8349 хворих на гострі кишкові інфекції та 249 осіб, які з ними спілкувалися. Позитивні знахідки отримано в 11 випадках.

З метою попередження особливо небезпечних інфекцій, профілактики  холери та інших особливо небезпечних інфекцій, гострих кишкових інфекцій нагадуємо про важливість заходів профілактики, а саме:

  • слідкувати за чистотою рук- мити з милом перед їжою, приготуванням їжі, після перебування в туалеті та кожного разу після того як повернулися додому з вулиці;
  • пити тільки небезпечну воду (кип`ячену або в фабричній тарі);
  • купатися тільки на офіційно відкритих пляжах;
  • воду з відкритих водоймищ недопустимо використовувати для побуту (пити, мити посуд, овочі або фрукти);
  • овочі та фрукти мити тільки кип`яченою водою;
  • рибу та морепродукти вживати в їжу тільки після термічної обробки.

При появі перших ознак захворювання (кишкові розлади, рвота) негайно звернутися до лікаря.

 

Підготувала О.В.Литвин, КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради», по матеріалах ГУОЗ Донецької облдержадміністрації та Головного управління Держсанепідслужби у Донецькій області.