Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 93 гостя.

Донецька обласна рада

Про спеціальні пенсії – кому призначаються, на яких умовах

Переглядів: 1277
24.05.2021 - 16:31

В системі пенсійного забезпечення України, крім пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, які призначаються відповідно до Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі–Закон № 1058), існує ще один вид пенсійних виплат–спеціальні пенсії.

Право на спеціальні пенсії мають державні службовці, судді, прокурори. Умови призначення і порядок виплати таких пенсій визначені окремими законами.

Пенсія державним службовцям

З 01.05.2016 набув чинності Закон України від 10.12.2015 № 889-VIII «Про державну службу» (далі—Закон № 889), яким визначено право на пенсійне забезпечення державних службовців відповідно до статті 37 Закону України від 16.12.1993 № 3723-ХІІ «Про державну службу» (далі–Закон № 3723).

Згідно з пунктами 10 та 12 розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 889 на призначення пенсії відповідно до статті 37 Закону № 3723 мають право чоловіки по досягненню 62 років, жінки - по досягненню 60 років, які на 01.05.2016 - на день набрання чинності Закону № 889:

-  мають не менше 20 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців, визначених статтею 25 Закону № 3723 та актами Кабінету Міністрів України;

-  займають посади державної служби та мають не менш, як 10 років стажу на посадах, державних службовців, визначених статтею 25 Закону № 3723 та актами Кабінету Міністрів України.

Пенсія державним службовцям призначається з дати звернення, але не раніше дати виникнення права на пенсію в розмірі 60 % суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов‘язкове державне соціальне страхування, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями у розмірі 60 % заробітної плати працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов‘язкове державне соціальне страхування.

Пенсії по інвалідності та у разі втрати годувальника, а також пенсії за віком, особам, які не мають права на призначення пенсії відповідно до статті 37 Закону № 3723, призначаються згідно з нормами Закону № 1058.

Пенсія прокурорам

Пенсійне забезпечення прокурорів визначено статтею 86 Закону України від 14.10.2014 № 1697-VII «Про прокуратуру» (далі – Закон № 1697).

Законом № 1697 передбачено право на призначення прокурорам пенсії за вислугу років та по інвалідності, а членам їх сімей – пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Пенсія за вислугу років призначається незалежно від віку за наявності на день звернення вислуги років не менше 25 років, у тому числі стажу роботи на посадах прокурорів не менше 15 років.

Прокурорам, визнаним особами з інвалідністю I або II групи та у зв’язку з втратою годувальника призначається пенсія за наявності стажу роботи в органах прокуратури не менше 10 років.

Пенсія обчислюється в розмірі 60 відсотків від суми їхньої місячної (чинної) заробітної плати, до якої включаються всі види оплати праці, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, одержуваної перед місяцем звернення за призначенням пенсії.

Максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Прокурорам, які мають одночасно право на різні державні пенсії, призначається одна пенсія за їхнім вибором.

Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці

Щомісячне довічне грошове утримання суддям місцевих, апеляційних судів та Верховного Суду призначається відповідно до Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон № 1402).

Призначення щомісячного довічного грошового утримання суддям  передбачено статтею 142 цього закону. Головною умовою є звільнення судді у відставку.

На призначення пенсій на загальних умовах мають право судді у відставці, які досягли пенсійного віку: 62 років – чоловіки, 60 років – жінки.

Суддя у відставці, який не досяг зазначеного віку, отримує щомісячне довічне грошове утримання. При досягненні таким суддею віку (62 років – чоловіки, 60 років – жінки), за ним зберігається право на отримання щомісячного довічного грошового утримання або, за його вибором, призначається пенсія на умовах, визначених Законом № 1058.

Щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у відставці в розмірі 50 відсотків суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді. За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на два відсотки грошового утримання судді.

          Розмір щомісячного довічного грошового утримання обмеженню не підлягає.

Право на спеціальні пенсії мають державні службовці, судді, прокурори. Умови призначення і порядок виплати таких пенсій визначені окремими законами.Право на спеціальні пенсії мають державні службовці, судді, прокурори. Умови призначення і порядок виплати таких пенсій визначені окремими законами.