Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 102 гостя.

Дієтичні добавки: будьте уважні

Переглядів: 2912

До Міністерства охорони здоров’я України надходять звернення громадян з приводу дій осіб, що реалізують харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти та дієтичні добавки.

У зверненнях зазначається, що громадяни отримують інформацію про дієтичні добавки через рекламу із газет, телебаченню, радіо. Звертаючись по телефону, розміщеному в рекламі, громадяни отримують інформацію про нібито «ефективні та дорогі лікарські засоби». Тобто представляють дієтичні добавки, як лікарські засоби та рекомендують для лікування хвороб.

До відома
Що таке дієтичні добавки? З точки зору медиків – це компоненти натуральних або ідентичних натуральним біологічно активних речовин. І від величезного розмаїття пропонованих сьогодні харчових добавок може закружитися голова. Одні рекомендують їх для очищення організму, зміцнення імунітету. Інші вважають, що від харчових добавок більше шкоди, чим користі. Насправді їх можна приймати абсолютно здоровим людям для профілактики захворювань, але призначати їх повинен грамотний фахівець. Громадянам не слід лікуватися тільки харчовими добавками, адже під маскою звичайного захворювання може ховатися тяжка хвороба, що вимагає радикальних заходів, в тому числі і хірургічних методів лікування. Прийом добавок при невстановленому діагнозі може призвести до втрати часу, грошей, обтяження захворювання.

Відповідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері охорони здоров’я щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок» в  рекламі цих продуктів забороняється посилатися на те, що вони мають лікувальні властивості. Таким чином, дієтичні добавки не є лікарськими засобами та не можуть включатися до стандартів надання медичної допомоги.

Крім того, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти та дієтичні добавки видається із сферою застосування для харчування населення. Їх реалізацію дозволено тільки через спеціалізовані відділи магазинів та аптечну мережу. Тож будьте уважні!

 

Підготовлено КЗОЗ «Центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги Артемівської міської ради»

Дієтичні добавки не є лікарськими засобами та не можуть включатися до стандартів надання медичної допомоги.