Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 86 гостей.

Донецька обласна рада

Підвищена температура повітря: як працювати в спеку!

Переглядів: 5410
24.06.2020 - 09:20

Останні  дні в Україні температура повітря сягає понад + 30ºС у затінку. Враховуючи  це, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, аби не допустити перегріву працівників, а також відкоригувати час роботи працівників у спекотні дні.

            До виконання робіт в умовах перегрівного мікроклімату допускаються особи, які пройшли медичний огляд відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246 «Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», та не мають протипоказань.

            Державними санітарними нормами «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» (далі – ДСН 3.3.6.042-99), регламентовано норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування. Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості. Верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28ºС. Робота при температурі повітря більше 37ºС відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

            Засоби і заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і облаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту, організація питного режиму працівників.

            З метою профілактики зневоднення організму необхідно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води + 10-15ºС. Пити воду слід часто і потроху. При температурі повітря більше 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

            При роботах на відкритих майданчиках слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. Згідно ДСН 3.3.6.042-99 тривалість періодів праці та відпочинку при проведенні ремонтних робіт виробничого устаткування при температурі повітря вище 28ºС є наступною:

Температура повітря, град.С

Тривалість одноразових періодів (хвил.)

Співвідношення праці і відпочинку

праці

відпочинок

28

36

24

1,5

30

34

25

1,33

32

32

26

1,2

34

30

27

1,10

36

28

28

1,00

38

26

29

0,90

40

24

30

0,80

            Сумарна тривалість робіт при температурі більше 28ºС не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну. Іноді навіть необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Внутрішньо змінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2ºС перевищення. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5ºС, та не нижче +24…+25С. Це також слід враховувати працівникам, в приміщеннях яких встановлені кондиціонери.

Дотримуйтесь   рекомендацій   та  будьте  здорові!

Бахмутське міське відділення управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування України
в Донецькій області