Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 66 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Увага! Опубліковані закони щодо нових правил з РРО та кешбеку

Переглядів: 978
26.11.2019 - 16:13

19 жовтня у «Голосі України» було опубліковано закони про нову роботу з РРО та кешбек:

Закон №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (законопроект №1053-1).

Закон набере чинності через шість місяців з дня його опублікування (тобто з 19 квітня 2020 року можна буде застосувати програмні РРО), крім правил сплати штрафів, компенсації покупцям частини вартості за товари, придбані без фіскального чеку, та нових розмірів штрафів за незастосування РРО та інших видів порушень, встановлених у ст. 17 Закону про РРО. Вони почнуть діяти з 1 жовтня 2020 року. Розміри штрафів з цієї дати будуть становити 100% за перше порушення, а за друге та більше – 150%.

З 19 квітня по 1 жовтня 2020 року санкції застосовуватимуться в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Закон №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (законопроект №1073), який набере чинності також через шість місяців з дня його опублікування (з 19 квітня 2020 року), крім норм Податкового кодексу України щодо кешбеку, які запрацюють з 1 жовтня 2020 року:

  • збільшення граничного доходу для ІІ групи єдинників до 2,5 млн грн та обов'язкового застосування РРО для всіх видів діяльності фізосіб-єдинників ІІ-ІV груп. Ці зміни почнуть діяти з 1 січня 2021 року, а застосування РРО для окремих видів діяльності фізосіб-єдинників почнеться з 1 жовтня 2020 року.
  • змін щодо заборонених видів діяльності. Так, не можуть бути єдинниками суб'єкти господарювання з діяльністю щодо телефонного зв'язку та телекомунікацій. Ця новація діє з 20 жовтня 2019 року.  Зокрема, діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку, діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Так, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. При цьому  реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через Електронний кабінет.

Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки,  законами пропонується запровадити з 1 жовтня 2020 року так званий механізм кешбеку,  що передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, застосованих за його скаргою.

            Ці закони  спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями.

Реалізація положень документів сприятиме підвищенню загального рівня податкової культури та захисту споживачів за рахунок поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних РРО як альтернативи класичним РРО.