Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 80 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Правила поведінки при зустрічі з безпритульною собакою та порядок утримання домашніх тварин

Переглядів: 11355
20.09.2019 - 15:29

Агресія у собак: про що пам'ятати і як захиститися. Думка фахівців: безпричинна агресія проявляється тільки у хворих тварин, в інших випадках вона носить вмотивований характер. Що потрібно пам'ятати проходячи повз собаки або під час годування, щоб не НЕ викликати агресію?      

  1. Не турбувати тварин в місцях їх проживання
  2. Які собаки можуть бути агресивними:
    • бійцівські породи собак
    • бездомні собаки
    • здорові собаки, чия агресія одного разу не була заборонена господарями і розвинулася.
  3. Не заганяти тварина в кут, щоб не провокувати "агресію безвиході"
  4. Не проводити різких рухів і криків
  5. Не віднімати і не чіпати їжу

Як діяти, якщо собака готова на вас напасти:

  1. Зупиніться, твердим голосом віддайте команди: "Місце!», «Стояти!», «Сидіти!». У деяких випадках спрацьовує серія команд, що приводить тварина в розгубленість.
  2. Киньте в сторону собаки будь-який предмет, не піднімаючи при цьому високо руку. Найбільшу небезпеку представляет присідати собака, що говорить про її готовності до стрибка.

  3. Притисніть підборіддя до грудей і виставите вперед руку, щоб захистити горло. Собаку може зупинити газовий пістолет та балончик з газом на основі витяжки із червоного перцю.

Як діяти під час нападу собаки

  1. Поверніться обличчям до нападаючої собаці. Для захисту використовуйте парасольку, камені, палицю, одночасно відступаючи  до укриття (паркану, будинку) спиною і кличте на допомогу оточуючих.
  2. По можливості обмотайте плащем (піджаком) передпліччя і кисть, потім, виставивши вперед, спровокує собаку на укус і сильно вдарте по верхній щелепі собаки.
  3. Якщо собака збила вас з ніг, впадіть на живіт і закрийте руками шию. Пам'ятайте, що больовими точками у собаки є ніс, пах і язик.

Як діяти при укусі собаки

  1. Промийте рану перекисом водню або рясним кількістю води, окружність рани змастіть йодом, накладіть чисту пов'язку.
  2. Потрібно звернутися до господарів собаки, зроблена їй щеплення від сказу.
  3. Бездомних собак, по можливості, прив'яжіть - це врятує інших перехожих від укусів і дозволить з'ясувати, чи потрібні вам щеплення від сказу.
  4. Обов'язково зверніться до лікарні для отримання кваліфікованої допомоги.
  5. Поставте до відома що трапилося міліцію і санітарні служби, вказавши, по можливості, точну адресу власника собаки.

Етикет утримання домашніх тварин: закон і порядок

Говорячи про відносини людини і тварини, використовувати термін «етикет», здається, не зовсім доречно. Все тому, що спільне життя з домашніми улюбленцями повинна підкорятися не тільки закріпленим законодавчо правилами і «сухим» інструкцій (хоча їм - обов'язково), але також щирої любові до приручених істотам. Лише розуміння власної відповідальності за стан здоров'я і поведінку вихованця допоможе правильно організувати проживання «в побуті» і налагодити контакт тварини з оточуючими.

Це стає особливо важливим при «розмитості» і неоднозначності законодавчої бази в галузі охорони тварин і принципів їх змісту. В нормативних актах кожного міста є свої особливі розпорядження з цього приводу. Однак кожному власнику «брата меншого» потрібно враховувати загальні встановлені правила. Їх знання вбереже Вас від непотрібних штрафів і сперечань з сусідами.

Давайте жити дружно!

Розглянемо кілька основних принципів благополучного і продуманого співіснування людей і домашніх тварин.

  • Вигул собак можливий на спеціально відведених для цього територіях. Якщо таких немає або вони погано оснащені і просто незручні (як найчастіше, на жаль, і буває), вибирайте безлюдні місця і тримайте тварину на короткому повідку. При переході дороги також намагайтеся вести улюбленця поруч. Знайте, що «вигулювати» господареві повинно бути не менше 14 років!
  • "Чистота запорука здоровя. Порядок - перш за все! »Пам'ятайте цю настанову з чудового радянського мультфільму? Під таким девізом і повинні проходити Ваші прогулянки з вихованцями. Не забувайте про необхідність дотримуватися санітарних норм щодо парків, скверів, дворів, газонів. Прибирайте відходи життєдіяльності тварин в поліетиленовий пакет і викидайте в урни - це не так складно, як здається. Досить подумати, що на території Ваших прогулянок можуть грати діти, та й Ви самі пройдете по ній ще не раз.
  • Особливо гостро сьогодні стоїть питання про захищеність сторонніх людей від Ваших домашніх вихованців. Цікаво, що здаються такими необхідними намордник і поводок далеко не у всіх міських правилах вважаються обов'язковими атрибутами. Набагато більш дієвою в даному випадку буде Ваша звичка уникати на прогулянці місця скупчення людей і бути готовим «втихомирити» тварина.
  • Чи не оспорюється і важливість дотримання тиші в певний час. Зазвичай цей часовий проміжок стандартний (з 22: 00 до 7: 00ч.), Проте в кожному місті можуть бути і свої розпорядки. Щоб уникнути невдоволення сусідів, та й самому гарненько виспатися, необхідно поступово привчати улюбленця бути вихованим.
  • Якщо собака виступає в якості охоронця земельної ділянки, постарайтеся убезпечити життя і здоров'я сторонніх людей (зокрема, Ваших сусідів). Зовсім не зайвим буде використання таблички з «попереджає» інформацією.
  • Не упускайте з уваги важливість реєстрації та перереєстрації домашніх улюбленців. Для більшості отримання паспорта тварини є добровільним; це можна зробити в простій ветеринарній клініці. Однак шанувальникам всіляких екзотичних або рідкісних видів тварин, власникам бійцівських порід собак або собак великих порід це слід продумати обов'язково. Разом з паспортом Ви отримаєте реєстраційне посвідчення та відповідний жетон з номером.
  • Пам'ятайте про те, що для нормального розвитку і життєдіяльності тваринного потрібне дотримання хороших ветеринарних і санітарного-гігієнічних умов їх проживання. Слідкуйте за зовнішнім виглядом, поведінкою і станом здоров'я улюбленця, не нехтуйте профілактичними оглядами та щорічної вакцинацією. Якщо здоров'я вихованця викликає підозру, негайно зверніться до лікаря.
  • Найголовніше - і про це ми згадали на початку нашої статті - гуманно звертайтеся з тваринами. Звичайно, яке саме відношення до улюбленця на увазі дана установка, навряд чи хтось зможе пояснити конкретно. Та й в будь-якому міському акті є свої розпорядження щодо «гуманності» місцевих жителів. У деяких узаконених правилах до них відносяться заборона на розведення тварин з метою використання їх м'яса і шкур, заборона на застосування пристосувань, що травмують тварин, виняток жорстокості будь-якого виду і т.д.

Ні,  і  ще раз - ні!

Існують і певні заборони, дотримання яких є обов'язковим:

  • У громадських місцях не можна залишати тварину без нагляду господаря. У більшості міст відвідування публічних місць разом з домашнім улюбленцем заохочується дуже рідко. Але й тут є винятки: якщо дозволяють нормативні акти Вашого місця проживання, Ви можете використовувати для таких випадків сумку- перенесення, спеціальний контейнер або залишити тварину на припоні. Однак слід задуматися про зручність й доречності цих «виходів в світло».
  • Не можна самостійно ховати загиблих тварин. Щоб не нашкодити санітарно-гігієнічної та екологічної ситуацій міста, скористайтеся допомогою спеціальних служб.
  • Не можна заселяти сільськогосподарських тварин на дачних ділянках або городах, що знаходяться в межах вашого міста.
  • Пам'ятайте, що балкони та лоджії - далеко не найкращі місця для проживання домашніх вихованців.
  • За виконанням перерахованих правил стежать представники міліції, санепідемстанції та відділу по контролю за дотриманням правил утримання домашніх тварин. Штраф за будь-які порушення може бути накладено на Вас тільки за рішенням суду. Зброя або фізична сила застосовується по відношенню Вашого вихованця лише в тому вкрай випадку, якщо він несе реальну загрозу.

Важливі дрібниці
Існують і певні правила (в даній ситуації - вже негласні), яких потрібно дотримуватися, якщо у Вашому будинку гості або гостем є Ви самі. У цих випадках деякі «тонкощі» етикету слід продумати заздалегідь. Наприклад, якщо Ви страждаєте на алергію на шерсть, боїтеся бути подряпаними або просто не маєте надто вже теплих почуттів до вихованцям Ваших друзів, повідомте про це ще до зустрічі. Адже буде набагато краще, якщо Ви не станете переживати за «збереження» Вашого наряду і нервувати, побачивши проходить тварини. Господарі цілком можуть тимчасово потримати улюбленця на руках (якщо це зручно), в спеціальній клітці, в іншій кімнаті або на прив'язі. Необов'язково намагатися висловлювати напади любові і розчулення перед улюбленцями друзів, якщо Ви не відчуваєте таких емоцій. При цьому поважайте ті принципи виховання, які застосовують Ваші друзі до своїх улюбленців. Якщо в їхній родині не прийнято годувати тварину продуктами зі столу або садити його на диван, то і Вам зовсім не варто цього робити. Якщо ж у Вас є свій домашній вихованець, але в гості покликали без нього, попросіть доглянути за ним під час Вашої відсутності інших членів сім'ї або сусідів.

Якщо ж гості приходять до Вас, також слід подбати про їхню безпеку. Пам'ятайте, що тварина може завдати шкоди одязі людей, їх взуття, сумок або іншому майну. Не дуже красиво буде, якщо Ваші собака або кішка будуть витися навколо гостей, просити «подачки» зі столу, потрапляти під ноги. Тому якщо вже вихованець має такі пробілами в «вихованні», намагайтеся або ретельно стежити за ним, або залиште в іншій кімнаті.

Під час прогулянки з собакою не забувайте про безпеку своєї і Вашого пса. Не бійтеся робити зауваження іншим людям, чиї вихованці починають доставляти Вам явне занепокоєння або навіть становлять загрозу. Пам'ятайте про повідках і намордниках, які в деяких ситуаціях будуть цілком доречні. Якщо Ви тримаєте кішку або собаку на території садово-городньої ділянки, стежте, щоб ці тварини не завдавали шкоди сусідам, їх території та майна. Наприклад, на кішку можна повісити невеликий дзвіночок, здатний попереджати про її появу, наприклад, курей. А собаку не завадило б розміщувати за високою огорожею або на міцній прив'язі.

Коли виникає досить неприємна ситуація - Ваша собака покусала сторонньої людини - поспішіть повідомити про це в ветеринарну клініку. Ви будете зобов'язані пред'явити довідку про те, що свого улюбленця робили щеплення від сказу. Якщо покусаних виявилися Ви самі, то Ви маєте право написати заяву в міліцію або суд.

Вирішивши одного разу завести у себе вдома милого і забавного вихованця, подумайте заздалегідь про свої справжні цілі. Якщо Ви сприймаєте тварина як прибутковий джерело або, що вже зовсім сумно, додатковий аксесуар, Вам не варто цього робити. Рано чи пізно вихованець, переставши, наприклад, приносити дохід, ризикує опинитися викинутим Вами. Адже незважаючи на те, що він буде Вашою власністю, це не позбавляє його права на ласку, турботу і щиру любов.