Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 94 гостя.

ExportUA

Легалізація трудових відносин – це законодавчо закріплені права працюючих громадян сьогодні та гарантоване майбутнє завтра

Переглядів: 743
11.12.2018 - 09:40

Бахмутське управління ГУ ДФС у Донецькій області інформує.

Питання виплати офіційної заробітної плати та офіційного працевлаштування дуже актуальна тема у нашому суспільстві. На даний час виплати заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, нажаль, нормою життя наших громадян та роботодавців.

Кожному громадянину слід зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови належного оформлення трудових відносин з роботодавцем.

Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є також грубим порушенням декількох законів України та підпадає під адміністративну і кримінальну відповідальності.

Крім того, виплата заробітної плати в «конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальний рівень, по-перше, позбавляє громадян соціального захисту, гарантованого державою. По-друге, до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя громадян і на розв' язанні безлічі соціальних проблем місцевих громад. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету.

Тобто, легалізація зарплати та збільшення робочих місць не тільки вирішить проблему зайнятості населення, а й надасть додаткові кошти для вирішення соціальних та побутових проблем громад регіону.

Відповідно до Розпорядження КМУ від 05 вересня 2018 року №649-р Державна фіскальна служба України разом с Пенсійним фондом України, Управлінням праці, Національною поліцією, органами місцевого самоврядування у складі робочих груп проводять контрольно-перевірочні заходи з обстеженням об’єктів на предмет легальної зайнятості населення.

Першочергова задача таких груп спрямована на категорію платників, щодо яких в автоматичному режимі виявлені ризики виплати зарплати в «конвертах», або виплати зарплати нижче встановленого законодавством мінімуму та щодо яких до ГУ ДФС надійшли скарги від громадян про порушення їх трудових прав.

Слід зауважити, що це стосується найбільш ризикових сфер послуг, де найчастіше роботодавці використовують нелегальну найману працю – в  перукарнях, СТО, ресторанному бізнесу, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, сільському господарстві.

На теперішній час фіскальна служба все більш відходить від каральної функції. В першу чергу важливо, щоб працівник був офіційно оформлений, соціально захищений, а з його заробітної плати своєчасно сплачувались податки та збори. Тільки тоді, коли це добре усвідомлять і підприємці-роботодавці, і наймані працівники, буде гарантовано успішний розвиток всієї держави.