Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 100 гостей.

Презедент України

Роз’яснення щодо питання відшкодування моральної шкоди потерпілим від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань з урахуванням висновків Верховного Суду

Переглядів: 4832
13.07.2018 - 14:41

Відповідно до статей 21, 28, 34 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання України» від 23.09.1999 № 1105-XIV (у першій редакції, чинній з 01.04.2001), обов'язок по сплаті страхової виплати за моральну шкоду, спричинену внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, покладався на Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних  захворювань України. Зазначені норми були чинними з 01.04.2001 року по 2005 рік включно.

З 01 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці». Цим законом внесено зміни до законодавчих актів України, а саме: Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від  23.09.1999 № 1105-XIV викладено в новій редакції з назвою  «Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Згідно з ч. 8 ст. 36 цього Закону, відшкодування моральної (немайнової) шкоди потерпілим від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань і членам їхніх сімей не є страховою виплатою та здійснюється незалежно від часу настання страхового випадку відповідно до положень Цивільного кодексу України та Кодексу законів про працю України.

З огляду на зазначену вище норму закону, законодавець визначився у питанні щодо виду страхових виплат та зазначив, що відшкодування моральної (немайнової) шкоди потерпілим від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань і членам їх сімей не є страховою виплатою незалежно від часу настання страхового випадку, проте це не позбавляє названих осіб права на отримання такого відшкодування відповідно до положень Цивільного кодексу України та Кодексу законів про працю України, тобто за рахунок роботодавця.

Незважаючи на це, протягом 2015 – початку 2018 років до відділення управління виконавчої дирекції Фонду у місті Бахмут (після реорганізації – Бахмутське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області) подавалися численні позовні заяви про відшкодування моральної шкоди у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, які були аргументовані тим, що первинно стійку втрату працездатності потерпілим було встановлено МСЕК на час дії первинної редакції Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 № 1105-XIV, якою передбачалося відшкодування моральної шкоди за рахунок коштів Фонду.

Верховний Суд поставив крапку у вирішенні зазначеного питання та у постановах від 16.05.2018 по справі № 219/5196/16-ц, від 30.05.2018 по справі № 219/9368/16-ц, від 13.06.2018 по справі № 219/1044/17 зазначив таку правову позицію: «Оскільки на час звернення до суду з відповідними позовними вимогами Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» покладав відповідальність за відшкодування моральної шкоди, незалежно від часу настання страхового випадку, на роботодавця і не передбачав можливості виплати Фондом відшкодування потерпілим від нещасних випадків на виробництві моральної шкоди, правові підстави для задоволення позову до Фонду відсутні».

Крім того, суд звернув увагу на те, що потерпілі не позбавлені права звернутися до суду за захистом своїх прав щодо відшкодування моральної шкоди у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, з вимогами до роботодавця, виходячи із положень ст. 1167 Цивільного Кодексу України та ст. 2378-1 Кодексу законів про працю України.

Бахмутське міське відділення управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування України
в Донецькій області