Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 111 гостей.

Школа мистецтв м.Артемівська

В Україні реалізується освітній проект «Проти опіків»

Переглядів: 2404
28.03.2018 - 10:49

Щороку понад 12 тисяч дітей в Україні отримують опіки, які, за даними статистики, займають перше місце серед дитячого травматизму. Важливо, що близько 90% з них стаються на кухні у дітей віком до п’яти років. Переважно опіки трапляються через незнання або необачність батьків.

Найбільш поширеною причиною опіків у віковій категорії дітей від 0 до 5 років і людей похилого віку є гаряча рідина. Батьки часто недооцінюють можливості дитини. Кожного дня «радіус дій» малюка збільшується та розширюється. Для запобігання опіків у дітей та з метою навчання батьків, в Україні реалізується освітній проект «Проти опіків» (Scald Burn Prevention Program in Ukraine). Він розпочинався як регіональний проект у Львівській області з 2012-го року. На початку 2018-го ініціативу професора Гарвардської медичної школи та лікаря бостонської клініки Shriners Hospital for Burn Children Геннадія Фузайлова підтримали Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я та Міністерство охорони здоров’я.

24.01.2018р. в Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я відбувся круглий стіл «Шляхи зниження дитячого травматизму від опікової травми. Міжнародний та вітчизняний досвід - вчимося разом». За результатами обговорення питання учасники «круглого столу» відзначили важливість профілактичної складової попередження опікового травматизму у дітей та доцільність поширення досвіду спільного україно-американського освітнього проекту «Проти опіків» на усі регіони України.

Всеукраїнська кампанія з запобігання дитячим опікам включає інформаційну, просвітницьку та профілактичну роботу.

Опік – травма тканин тіла, викликана дією тепла, електричного струму, хімічних речовин або випромінюванням.

За результатами досліджень Геннадія Фузайлова у Львівській обл. причиною близько 20-30% опіків у дітей є контакт з гарячими предметами. Дитина перевернула на себе чашку з гарячою кавою, перечепилася через відро з окропом – і це лише приклад кількох ситуацій, що обертаються трагедією для малюка і сім’ї (за результатами досліджень Геннадія Фузайлова у Львівській обл.). Важливо усвідомити, що дитина, яка отримала опікову травму буде потребувати не тільки фізичного лікування. Їй буде необхідна психологічна реабілітація.

Це все складається не тільки в величезні фінансові витрати для батьків, а й скалічене майбутнє дитини.

http://prevention.euroburn.org/oscare-the-fire-keeps-burning-inside/

Набагато простіше та ефективніше попередити опіки. Тому основна мета проекту «Проти опіків» – навчити батьків як вберегти свою дитину від опіків у побуті.

Ознайомитись зі сторінкою проекту можна у Фейсбуці та завітавши на сайт www.burnpreventionukraine.com.   

15 порад для батьків, як вберегти малечу від опіків

Підготовлено за матеріалами Мар’яна ІСЬКІВ, лікар педіатр, аспірант ДУ «ІСП НАМНУ»в рамках реалізації Проекту «Проти опіків», черговий етап якого розпочався у Львівській області з лютого 2016 року. Керівник проекту – Геннадій Фузайлов, професор (Harvard Medical School, Бостон; Shriners Hospital for Burn Children, Бостон). На Львівщині програма впроваджується за сприяння департаменту охорони здоров’я ЛОДА, Управління охорони здоров’я Львівської міської ради, опікового центру 8-ї міської клінічної лікарні.