Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 108 гостей.

Урядовий портал

«Захисти себе від туберкульозу»

Переглядів: 1675

В кінці XIX століття – на початку XX століття була всесвітня епідемія туберкульозу. Ця небезпека для людства стала поштовхом до значних відкриттів стосовно перемоги над туберкульозом. У 1882 р. німецький вчений Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу, якого назвали його ім’ям – паличкою Коха, а зараз цього збудника називають мікобактерією туберкульозу.

Один хворий на туберкульозу може інфікувати в середньому 10-15 здорових осіб,  а якщо він знаходиться  в школі, магазині чи в громадському транспорті, то більше.  Це сприяє значному поширенню туберкульозу. Ось чому Всесвітня Організація Охорони Здоров’я  в 1993 році проголосила туберкульоз глобальною небезпекою. Останнім часом щороку 24 березня всі країни світу відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

З 1995 р. в Україні зареєстрована епідемія туберкульозу. Сьогодні епідемічний стан спостерігається не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу.

Епідемія туберкульозу характеризується як триєдина епідемія. Це означає, що епідемія туберкульозу містить три складових.

  • Перша складова включає зростання захворюваності на типовий туберкульоз.
  • Друга складова епідемії зумовлена хіміорезистентним туберкульозом, яка поширюється швидкими темпами і створює велику небезпеку.
  • Третя складова епідемії зумовлена туберкульозом на тлі синдрому набутого імунодефіциту (СНІДу) та у інфікованих вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

Отже, туберкульоз – це не тільки медична проблема. Від медиків у боротьбі з туберкульозом залежить біля 15-20%, решта від Уряду, від добробуту народу від його рівня життя. Туберкульоз – проблема соціальна, яка віддзеркалює соціально-економічний стан країни, культурно-освітній рівень та благополуччя населення, ступень розвитку охорони здоров’я, у тому числі і фтизіатричної служби.

Сьогодні  на обліку в протитуберкульозному диспансері м. Бахмут знаходиться 338 осіб, з них хворі активними формами туберкульозу 113 осіб, з яких 1 дитина.

Симптомів туберкульозу, які притаманні лише цій недузі немає. Однак, кожен лікар і кожен громадянин повинен знати, що при туберкульозі легень можуть бути такі ознаки:

  • Кашель протягом 3 тижнів і більше.
  • Зниження маси тіла (схуднення).
  • Слабкість, втомлювальність.
  • Субфібрилітет ( підвищення температури тіла до 37,2-37,50 С).
  • Потіння вночі.
  • Біль в грудній клітці.
  • Задишка.
  • Погіршення апетиту.
  • Кровохаркання.

При прояві будь-яких із зазначених симптомів кожна людина повинна звернутись до лікаря, щоб пройти обстеження. Для своєчасної діагностики туберкульозу всі діти  віком від 4 до 14 років  повинні проходити щорічну туберкулінодіагностику, тобто пробу Манту. Все доросле населення повинно раз на рік обстежуватися методом флюорографії.

Профілактика туберкульозу має бути така:

  • Уникати прямих контактів з хворим на туберкульоз.
  • Користуватися особистими предметами гігієни.
  • Вести здоровий спосіб життя.
  • Оберігати себе від ВІЛ-інфекції, уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативами.

Отже, туберкульоз – це інфекційна, соціально небезпечна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу. Краще остерігатися туберкульозу, аніж лікувати його. Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим ефективніше його лікування.

Будьте пильні! Пам’ятайте, ваше здоров’я - у ваших руках!

До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 20 березня 2018 року у 14-00  в будівлі поліклініки КЗОЗ «Бахмутська ЦРЛ» кабінет № 218 буде проведено Круглий стіл на тему «Захисти себе від туберкульозу» з залученням фахівців туберкульозної служби, медичних працівників КЗОЗ « Бахмутська ЦРЛ», КЗОЗ «ЦПМСД Бахмутської міської ради», Бахмутської районної філії ДУ « ДОЛЦ МОЗ України», представників Управління освіти Бахмутської міської ради, Червоного Хреста, КЗ «Бахмутський медичний коледж», Управління молодежної политикі та у справах дітей.

Управління охорони здоров’я Бахмутської міської ради.