Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 68 гостей.

ПДФО за іпотечним кредитом: як оформити розстрочку

Переглядів: 653

Згідно з нормами ст. 164 Податкового кодексу дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, анульованого кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 %однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку на рік, є додатковим благом та підлягає оподаткуванню.
Із 2017 р. фізичним особам — платникам ПДФО за кредитом, отриманим на придбання житла (іпотечний кредит), установлено право на сплату суми податкового зобов’язання, нарахованої на суму боргу, прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності, протягом трьох років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання.
Платник податку самостійно розраховує суми розстрочення таких податкових зобов’язань та сплачує рівними частинами кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, що настає за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня і до 20 січня).
Для оформлення розстрочки платник разом із декларацією подає до контролюючого органу письмову заяву довільної форми. В заяві вказуються дані про суму прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту й/або відсотків), підтверджену відповідними документами кредитора, та стисле пояснення обставин, що призвели до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання.