Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 218 гостей.

Донецька обласна рада

Отримали подарунок за кордоном - подайте декларацію в Україні

Переглядів: 827

Отримувати подарунки приємно, але не слід забувати, що часто такі подарунки є оподаткованими. А у ситуації, коли подарунок отримали за кордоном, обов'язок щодо оподаткування може виникнути як в країні, де отримано подарунок, так і в Україні.Листом від 05.01.2018 р. №66/Н/99-99-13-02-03-14/ІПК ДФС нагадує про загальні правила. 

Оподаткування доходів фізосіб регламентується розділом IV Кодексу, пп. 162.1.1 якого встановлено, що платниками податку є, зокрема, фізособи - резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Іноземні доходи - це доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України, які є об’єктом оподаткування резидента (пп. 163.1.3 ПКУ).

Згідно з пп. 14.1.55 ПКУ дохід, отриманий з джерел за межами України, - будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, зокрема у вигляді подарунку.

Порядок оподаткування іноземних доходів передбачено п. 170.11 ПКУ. Підпунктом 170.11.1 ПКУ визначено, що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою 18%, визначеною п. 167.1 ПКУ

А що, як з вартості такого податку фізособа-резидент вже сплатила податок за кордоном? 

Подвійного оподаткування в цьому випадку не буде. Абзацом першим пп. 170.11.2 ПКУвстановлено, що у разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Відповідно до п. 13.4 ПКУ суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні. Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.5 ПКУ).

Також зазначений дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5% об’єкта (а не бази!) оподаткування ПДФО.

Отже, платник податку, що отримує іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів (із правом на зменшення ПДФО на суму податку, сплаченого з цього доходу за кордоном).