Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 106 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

Ввезення товарів фізособами: коли доведеться сплатити ПДВ

Переглядів: 878

З 01.01.2018 р. змінилися правила оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через автомобільні та залізничні пункти пропуску. Йдеться про зміни в оподаткуванні ПДВ. Правила щодо сплати ввізного мита по ставці 10 % залишились у чинній редакції Митного кодексу України (ст. 374).

Не оподатковуються ПДВ операції з:

  • ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні більше ніж 24 год та яка в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 год. Тобто йдеться про фактичні часові обмеження, тоді як «безподатковий» поріг у 500 євро залишається без змін; 
  • ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 год або яка в'їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 год.

Є об’єктом оподаткування ПДВ операції із ввезення товарів:

  • сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро, при цьому базою оподаткування є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 500 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті;
  • сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, але фізична особа, яка переміщує товар, була відсутня в Україні менше ніж 24 год або в'їжджала в Україну частіше одного разу протягом 72 год. Базою оподаткування у даному випадку є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

Моніторити норми дотримання часових обмежень, а у разі перевищення — здійснювати адміністрування ПДВ та ввізного мита посадові особи митниць ДФС будуть на виконання ст. 374 Митного кодексу. Згідно із законодавством Держприкордонслужба, яка здійснює паспортний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України, безпосередньо в процесі здійснення такого контролю має інформувати посадових осіб органів доходів і зборів про громадян, які в’їжджають в Україну частіше одного разу протягом однієї доби.

Правила оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами через повітряні пункти пропуску на державному кордоні України, не змінювалися. Безмитний поріг складає 1 000 євро.

Якщо сумарна фактурна вартість увезених товарів перевищує еквівалент 1 000 євро, то у такому разі сплачується ПДВ. При цьому базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 1 000 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.