Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 127 гостей.

Верховна рада України

16 листопада - Міжнародний день відмови від паління

Переглядів: 1635

Тютюнопаління — набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає тютюнову залежність. Тривале і часте паління тютюну завдає значної шкоди здоров'ю курців та оточуючих їх людей, що не палять, i тварин.

Підраховано, що людина, яка палить сигарету, вдихає повітря, забруднення якого в 384 000 разів перевищує ГДК. У абсолютно чистій атмосфері організм людини, що палить, зазнає такого токсичного впливу, ніби вона знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми. Вдихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.

Щорічно у світі від хвороб, що викають в наслідок тютюнопаління, помирають близько п’яти мільйонів людей.

  • Паління тютюну закупорює артерії і викликає серцеві напади та інсульт. Частота серцевих скорочень у курця на 15000 ударів на добу більше, ніж у людини, яка не палить, а доставка кисню до тканин значно знижена, оскільки судини звужені.
  • Паління - основний фактор ризику захворювань органів дихання: хронічного обструктивного захворювання легень (хронічний бронхіт та емфізема), пневмонія.
  • Тютюн і тютюновий дим містять більше 3000 хімічних сполук, більше 60 з яких є канцерогенними, тобто здатними пошкодити генетичний матеріал клітки і викликати зростання ракової пухлини. Давно доведено, що тютюн є причиною смертності від раку легені в 90% всіх випадків.
  • Під впливом тютюнопаління знижується також і гострота зору. Вчені багато років говорили про шкоду паління для очей, але тільки сучасні дослідження змогли підтвердити гірку для курців правду: речовини, що містяться в сигареті, дійсно небезпечні для зору, через них порушується кровопостачання судинної оболонки та сітківки ока.
  • Клінічні випробування, що проводяться протягом останніх років, довели, що шкіра людини, яка палить старіє швидше. Наприклад, показано, що шкіра сорокарічної жінки, яка курить багато років, може бути такою ж зруйнованою, як шкіра сімдесятирічної некурящої. Лікарі називають вид таких змін людської шкіри синдромом «тютюнового» обличчя. 
  • Тютюнопаління завдає шкоди не лише фізичному, але і психологічному здоров’ю. Курці нервово виснажені більше, ніж інші. Вони розхитують свою нервову систему, живучи від сигарети до сигарети і готові спалахнути по незначному приводу. Внаслідок порушення правильного перебігу нервових процесів людина стає дратівливою, погано харчується.
  • Паління тютюну уповільнює реакції, робить їх менш чіткими. Слабшають увага, пам’ять, знижується інтелект. Людям, чиї професії вимагають пам’яті та уваги, швидкої реакції, треба пам’ятати, що паління знижує їх професійну працездатність і заважає зосередитися на роботі.
  • Вченими було встановлено, що при палінні на електроенцефалограмі з’являються зміни, що свідчать про ослаблення біоелектричної активності клітин головного мозку. При цьому ступінь ослаблення біоелектричної активності пропорційний кількості викурених людиною сигарет.
  • Сон курця завжди гірше, ніж у людини його ж типу, але некурящої. Куріння притуплює смак і запах. Ці почуття повертаються до людини тільки через деякий час, після моменту відмови від куріння. 

Невже, така кількість причин не змусить вас кинути палити раз і на завжди?

Підготовлено Бахмутською районною філією ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»