Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 108 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Вода та воднообумовлені інфекції

Переглядів: 1967

Літо у розпалі, сонце припікає і відпочинок на пляжі, біля води стає нормою. Чиста, на перший погляд, вода може виявитися розсадником інфекційних та паразитарних захворювань. Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді. Через воду передаються кишкові інфекції бактеріальної та вірусної етіології (черевний тиф, паратифи А і В, холера, дизентерія, сальмонельоз, кампілобактеріоз, вірусний гепатит А, ентеровірусні захворювання, викликані вірусами Коксакі, ECHO та інші).  Це захворювання з різними збудниками, але зі схожими в цілому симптомами: діареєю, болем у животі, нудотою, підвищенням температури, зневодненням.

У водоймищах через ушкоджену шкіру можливе зараженя людини лептоспірозом. Це особливо небезпечна інфекція з важким перебігом, що уражає судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи.

Із групи протозойних паразитарних захворювань через воду передаються лямбліоз, амебіаз, криптоспоридіоз, шистосомоз, збудники яких поширені у морях, океанах, прісних водоймах.

Гельмінтні інвазії рідко передаються при купанні, але в брудних водоймах є шанс заразитися аскаридозом, що протікає з явищами загального нездужання, лихоманкою, сухим кашлем, симптомами ураження шлунково-кишкового тракту (зниженням апетиту, нуда, діарея, болі в животі).

Є такі паразити — шистосоми, які живуть у водоплавних птахів. Їх личинки називаються церкаріями, і вони не проти «причепитися» до людини, викликаючи церкаріоз, який в народі називають «качачою хворобою», «водяним свербіжем», «свербіжем купальщиків». Правда, паразитувати на шкірі людини вони не зможуть, але алергічні прояви (свербіж, почервоніння шкіри, висипи у вигляді вузликів розміром від просяного зерна до горошини) доведеться лікувати у  дерматолога.

Щоб про відпустку залишилися тільки приємні враження, бажано дотримуватися рекомендацій, що дозволяють зберегти здоров’я собі та своїм близьким:

  • для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами;
  • ні в якому разі не пити воду з водойм, не заковтувати воду під час купання;
  • краще утриматися від купання у водоймі, де плавають качки, або купається велика рогата худоба;
  • воду для приготування їжі та господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
  • після купання обов’язково прийняти душ, промити вуха, ніс, вимити руки з милом.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, болі у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.

Самолікування небезпечне! Бережіть своє здоров’я!

 

Підготовлено Бахмутською районною філією ДУ «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»