Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 143 гостя.

Школа мистецтв м.Артемівська

Правила поведінки в спекотне літо

Переглядів: 3909

Літня спека - справжнє випробування, особливо для тих, хто змушений залишитися в місті. Не дивлячись на те, що погода змінюється майже  кожен день, літньої спеки все одно не уникнути.      
 До групи ризику влітку, в першу чергу, потрапляють люди похилого віку та хворі з хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної системи, а ще маленькі діти і люди, які  працюють на відкритому повітрі.

Тим, хто переніс серцево-судинну катастрофу (мозковий інсульт, інфаркт міокарда, порушення серцевого ритму) та має інші проблеми із здоров’ям  треба пам’ятати, що ризик ускладнень знижується на тлі прийому  препаратів, які знижують артеріальний тиск, дотримання режиму праці та відпочинку, дієти.

Основна і часта помилка «гіпертоніків» влітку полягає в тому, що при погіршенні самопочуття (виникли чи посилилися головні болі, запаморочення та ін.), людина думає, що у неї підвищився артеріальний тиск, і, не вимірюючи його, приймає додаткову дозу антигіпертензивних засобів. Насправді тиск на тлі спеки міг знизитися, і, прийнявши додаткову дозу, людина ще більше погіршує своє здоров'я. Тому, основне правило для пацієнтів з артеріальною гіпертензією - при погіршенні стану обов'язково вимірювати артеріальний тиск і тільки після цього застосовувати необхідні заходи.

В Центрі первинної медико-санітарної допомоги м. Бахмут продовжує свою роботу мобільна амбулаторія. Завдяки цьому багато людей, які за станом свого здоров’я не мають змоги дістатися до амбулаторій, отримали медичну допомогу. За шість місяців 2017 року було зроблено 25 виїздів, під час яких лікарями-терапевтами були оглянуті 754 особи, яким за потреби були зроблені  ЕКГ, виміряно тиск, рівень глюкози крові. Пацієнти отримали можливість отримання рецептів на ліки за Державною програмою «Доступні ліки».

Але питання збереження здоров’я стосується не тільки людей із проблемами у стані здоров’я. Зміни погоди впливають на кожну людину. Для того, щоб допомогти організму впоратися зі спекою, рекомендуємо  дотримуватись загальновідомих порад.

Головні убори

Щоби вберегтися від негативного впливу дуже спекотної погоди, а саме, шкідливого впливу на організм ультрафіолету сонячних променів, потрібно носити головні убори (капелюхи, капелюшки, панамки, кепки, бейсболки) і обов'язково темні сонцезахисні окуляри, які допоможуть вберегти вас і ваші очі від сонця і неприємних зморшок навколо очей.

Більше рідини

Вода - джерело життя і спасіння в спеку. У спекотні дні необхідно збільшити кількість вживання рідини.

Ні алкоголю

Алкоголь в таку спеку згубний для організму, так як він, грубо кажучи, забирає з клітин таку необхідну для них воду. Як наслідок, людина, випивши зовсім небагато, може отримати сонячний або тепловий удар. Тому відмовтеся від вживання алкоголю в спеку.

Одяг

Світлий, вільний та зручний одяг з натуральних тканин (таких як льон і бавовна) не заважають випаровування вологи, не створюють умови парника для тіла. Кросівки, товсті джинси - ці речі не прийнятні в літню спеку. Краще віддати перевагу шлёпкам, сандалям , мокасинам.

Обмежте перебування на вулиці з 12.00 до 16.00 годин дня. Саме в  цей час настає година-пік спеки, коли легко можна отримати тепловий або сонячний удар.

Температура в приміщенні

Якщо в приміщенні, де ви живете, вчитеся, працюєте температура повітря перевищує 28 градусів, то бажано користуватися вентиляторами або ж популярними в наші дні кондиціонерами, які прекрасно охолоджують повітря в офісах і квартирах. Але при цьому необхідно пам'ятати - різниця температури повітря в приміщенні і на вулиці не повинна перевищувати 10 градусів.

Діти!

Діти на вулиці обов'язково повинні бути з головним убором і з пляшкою води. Слідкуйте за тим, щоб вони не грали на сонці, а перебували більше часу в тіні. Сонячний і тепловий удар діти можуть отримати набагато швидше, ніж дорослі.

Їжа

Під час спеки варто перейти на холодні страви. Краще збільшити в раціоні кількість  свіжої риби та овочів. Про молочні продукти треба  сказати окремо - не треба купувати їх в кіосках, з кінцевим терміном придатності або давати їм нагріватися на сонці. Ці продукти псуються швидко, і харчові отруєння вони викликають дуже важкі. Не купуйте продукти з рук: при високій температурі бактерії розмножуються дуже швидко, вживання в їжу таких продуктів може призвести до тяжких отруєнь. Не готуйте про запас - ті терміни придатності, які вказані на продуктах, припускають нормальні умови, а не виснажливу спеку. Не зберігайте продукти, що швидко псуються, поза зоною холоду.

Відмовтеся від фізичних навантажень в спеку, тому що вони збільшують теплоутворення в п'ять разів, виснажують водний запас організму. Як можна більше часу проводьте в тіні. Якщо у вас гіпертонічна, ішемічна хвороби серця, цукровий діабет, хвороби щитовидної залози, ожиріння, онкологічні захворювання, ви перенесли інфаркт або інсульт фізична активність в таку погоду вам протипоказана.

Зберігайте емоційний спокій, адже перезбудження збільшує навантаження на організм, підсилює ризик виникнення теплового або сонячного удару.

До уваги власників автомобілів:

  • Ні в якому разі не можна залишати в машині дитину та домашніх тварин, вирушаючи за покупками або куди-небудь ще;
  • Залишені в машині запальнички і дезодоранти можуть вибухнути в салоні.

Виконуючи ці нескладні рекомендації Ви проведете залишок літа з користю і задоволенням.

Невідкладна допомога при тепловому та сонячному ударі

Перегрівання організму при високій температурі може призвести до порушення терморегуляції організму і виникнення теплового удару. У потерпілого з'являються в'ялість, головний біль, спрага, слабкість, пульс 120—140 ударів за хвилину, підвищується температура тіла до 40— 41 °С, червоніє шкіра, можливі втрата свідомості і смерть.

Тривале перебування під сонячним опроміненням у спеку може призвести до сонячного удару. При цьому з'являється сильний головний біль, слабкість, сонливість, порушення дихання та серцевої діяльності, нудота, блювота, втрата свідомості.

Потерпілого треба перевести в затінок або прохолодне приміщення, покласти на спину, розслабити пояс і одяг, підняти голову, бризнути холодною водою, покласти холодну примочку на голову і груди, дати понюхати нашатирний спирт і створити умови для притоку свіжого повітря, дати випити 20 крапель валеріани або корвалолу і запити холодною водою.

В екстрених випадках - при втраті свідомості, відсутності дихання і серцебиття приступити до проведення штучного дихання і закритого масажу серця. Терміново викликати швидку медичну допомогу.