Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 161 гість.

Урядовий портал

Ліквідували непридатні до використання необоротні активи й отримали металобрухт: ПДВ-наслідки

Переглядів: 1059

Якщо платник ПДВ постачає відходи та брухт чорних і кольорових металів, які утворилися внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібрання (демонтажу) ліквідованих основних фондів й інших подібних операцій, він зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання згідно з пп. «б» п. 198.5 ПКУ за умови формування податкового кредиту за необоротними активами, які повністю використовуються в операціях, звільнених від обкладення ПДВ.

При цьому визначена абз. 2 п. 45 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ можливість не застосовувати норми п. 198.5 ПКУ використовується лише за участю виробничих необоротних активів в операціях, за якими діє режим звільнення від обкладення ПДВ, згідно з абз. 1 п. 45 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, тобто для операцій із постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Таким чином, у разі здійснення операцій, звільнених від обкладення ПДВ, відповідно до п. 23 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ (постачання відходів і брухту чорних металів), на залишкову вартість виробничих необоротних активів, що ліквідовані, повинні бути нараховані податкові зобов’язання, згідно з пп. «б» п. 198.5 ПКУ.

Отже, під час ліквідації виробничих необоротних активів нараховується зобов’язання на залишкову вартість таких активів, а операції з постачання брухту, що при цьому утворився, звільняються від оподаткування.